FBE- Tekstil Mühendisliği Lisansüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir.
Gözat
Konu "ağartma" ile FBE- Tekstil Mühendisliği Lisansüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeHidrojen peroksit ağartmasının kumaş ve boyama özelliklerine etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Gürsoy, Nevin Çiğdem ; Dayıoğlu, Habib ; 39810 ; Tekstil MühendisliğiPamuklu örme kumaşların hidrojen peroksit ile değişik şartlar altında, ağartılması kumaşın baza özellMerinin değişmesine yol açabilmektedir. Bu değişmelerin araştırılması amacıyla hidrojen peroksit ağartmasının kumaş ve boyama özelliklerine etkisi konulu tez çalışması yapılmıştır. Seçilen örme kumaş numunesinden her biri 20 gram olan 5 adet kumaş alınıp değişik ağartma şartlarında işleme tabi tutulduktan sonra beyazlık, sanlık ve patlama mukavemet değerleri ölçülmüştür. Ağartma sonucunda 5 adet numunenin de beyazlık, sanlık ve mukavemet değerlerinin farklı olduğu görülmüştür. Daha sonra bu 5 adet ağartılmış numunenin her birinden 14 gram kumaş numunesi alınıp bunun 7 gramı %0,5'lik, diğer 7 gramı da %2,5'lik aynı tip reaktif boyarmadde ile boyanmıştır. Boyama sonucunda boyanmış kumaşlar ISO 3'e göre yıkanıp kurutulduktan sonra yıkama, kuru ve yaş sürtme haslık deneyleri yapılmıştır. Sonuçlar renk ölçüm cihazında değerlendirilmiştir. Ayrıca boyamadan sonra mukavemet ölçümleri de yapılmıştır. Elde edilen neticeler değerlendirildiğinde artan beyazlık derecelerine parelel olarak mukavemet değerlerinde az da olsa bir düşüş ve aynca ağartma sonrası yapılan boyama işlemi neticesinde de yine beyazlık derecesiyle orantılı olarak mukavemetin ağartılmış kumaş mukavetine göre bir miktar daha düşük olduğu tesbit edilmiştir.
-
ÖgeKatyonik Ağartma Aktivatörü Kullanarak Hidrojen Peroksit Ağartmasının Pamuklu Örme Kumaşlar İçin Optimize Edilmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013-06-13) Polat, Semiha ; Gürsoy, Nevin Çiğdem ; 10002657 ; Tekstil Mühendisliği ; Textile EngineeringBu çalışmada peroksit ağartma sisteminde; katyonik ağartma aktivatörü kullanarak banyoda perasit oluşturulmuştur. Hidrojen peroksit yöntemine göre daha çevreci bir ağartma sistemi sunmak amacıyla ilgili proses optimize edilmiştir. Optimizasyonda kullanılacak temel seviyeler (0) ile minimum (-1), maksimum (+1) seviyeleri belirlenmek için ön denemeler yapılmıştır. Klasik yöntem uygulayarak yapılan ön denemelerde hidrojen peroksit, aktivatör, sıcaklık, süre ve pH?da değerlerinde yapılan değişiklerin beyazlık, patlama mukavemeti ve hidrofilite değerleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak her bir değişken parametrenin ilgili kalite parametresi üzerine etkisinin olup olmadığını, parametrelerin her bir kalite değeri için önem sırası ve parametrelerin tek başına değil de ikili olarak birlikte değiştirildiğinde sonuç değerini nasıl etkileyeceklerini inceleyebilmek için tam faktöriyel deney tasarımı yapılmıştır. Design expert 6 paket programı yardımıyla merkezi kompozit tasarım kapsamında yapılan deneyler ve sonuçları değerlendirilerek optimizasyon yapılmıştır. Program vasıtasıyla optimize reçete elde edilmiş, bu reçete uygulanarak yapılan denemenin sonucu programın tahmin etmiş olduğu sonuçla kıyaslanmıştır. Yapılan deneme sonucu elde edilen beyazlık, patlama mukavemeti ve hidrofilite değerleri program tarafından tahmin edilen sonuca oldukça yakın çıkmıştır. Ayrıca çıkan sonuçlar katyonik ağartma aktivatörlerin tekstil sanayisinde kullanımı için uygun olduğunu ve ticari peroksit ağartmasına oranla daha iyi sonuçlar elde edilebileceğini göstermiştir.