FBE- İşletme Mühendisliği Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Konu "Activity based costing" ile FBE- İşletme Mühendisliği Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeFaaliyet muhasebesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995) Gürel, Hüseyin ; Aydincioğlu, Aydin ; 46528 ; İşletme MühendisliğiGünümüzde firmaları yönlendiren üç önemli kavram öne çıkmaktadır: Müşteri-Rekabet-Değişim. Bu zorlayıcı üçlü içinde oluşabilecek her türlü duruma karşı zamanında önlem alabilmek için ise firmalar kendilerini sürat ve netlikle tanıyıp harekete geçmek zorundadırlar. Ürünlerinin oluşumundaki proseslerin maliyet yapılarını faaliyet temelli olarak tanımlamalı ve yapılan her işin katma değerini bilerek artık faaliyetlerini yönetir duruma gelmelidirler.. Geleneksel maliyetleme sistemleri, ürünleri dolaysız malzeme maliyetleri, dolaysız işçilik maliyetleri ile bunların dışında kalan tüm maliyetler adı altında guruplamaktadır. Genel giderler yalnızca bir tek yükleme anahtarı ile ürünlere dağıtılmaktadır. Ancak farklılaştırılmış ürün hatları, daha kısa ürün yaşam eğrileri, işgücünün üretimde sürekli düşen payı ve artan dağıtım, satış ve satış sonrası genel gider kalemleri daha gerçekçi yöntemlerin uygulanmasını gerektirmektedir. Faaliyet muhasebesi, geleneksel yaklaşımdaki genellikle departmantal yapıda karşımıza çıkan masraf ve kâr merkezleri üzerinde yoğunlaşan ilgiyi, firmanın fonksiyonlarını yerine getiren prosesler ve onun alt parçaları faaliyetler üzerine çekmektedir. Bu sayede Toplam Kalite Yönetiminde önemle üzerinde durulan proses performans göstergelerine göre karar almayı kolaylaştırmaktadır. Faaliyet muhasebesi sistemi bu noktada bize yeni yaklaşımlar sunarak ve sürekli gelişme için önemli bir altyapı oluşturmaktadır. Bu çalışmada faaliyet muhasebesi sisteminin gerekçeleri, Toplam Kalite Yönetimi ile uyumu ile Faaliyet Muhasebesi Sisteminin 7 aşamalı bir modeli incelenmiştir. Uygulama olarak da hizmet sektöründe Toplam Kalite Yönetimini benimsemiş bir firma olan Renault-Mais'te sistemin kurulabilmesi için gerekli adımlar 7 unsur içeren 6 aylık bir zamana yayılmış olarak öneri haline getirilmiştir.
-
ÖgeFaaliyete dayalı maliyetlendirme ve bir uygulama(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995) Baykaş, Selahaddin ; Gözlü, Sitki ; 46443 ; İşletme MühendisliğiRekabetin son derece yoğun, teknolojinin baş döndürücü bir hızla yenilendiği 21. yüzyîlîn eşiğindeki günümüzde; firmaların başarısını doğrudan etkileyen faktörlerin başında maliyetler gelmektedir. "Maliyetler" 1950' lere kadar bir yüzyıldan uzun süreden beri kullanılmakta olan geleneksel maliyetlendirme sistemleri teknikleri ile belirleniyor ve amaca yeterince hizmet edebiliyordu. 1950'lerde başlayan teknolojik gelişmelerin giderek hızlanması, otomasyon ve bilgisayarların yaşama uyarlanması bir bakıma da mavi gömleklilerin giderek azalması yanında beyaz gömleklilerin çoğalmasını, dolayısıyla da doğrudan yapılan ağırlıklı işlemlerin yerine büro ve destek hizmetlerinin artması ile sonuçlanmıştır. Maliyetlerin doğru mamul, hizmet veya müşterilere yöneltilmesi işte bu noktada önemli sorunlara sebep olmuş, maliyet muhasebesi sistemine yardımcvı ve ek olabilecek "Faaliyete Dayalı Maliyetlendirme"den söz edilir olmuştur. Bunun temelinde kaynakların faliyetlere, faaliyetlerin de ürün veya çıktılara tahsis edilmesi yatmaktadır. Tabii ki burada en önemli faktörün de "Maliyet Güdüm" lerinin tanımlanmasının olduğunu vurgulamak gerekir. Üretim sistemlerinde FDM'yi uygulamak fazlaca zor olmamakla birlikte; pazarlama, lojistik, malzeme işleme sistemleri vb. firma içi faaliyetlere ayarlanması daha zor, fakat firma başarısı için hayati önem taşımaktadır. Son olarak da sanayiden bir örnek" ile konu incelenmiş ve stratejik olarak firma başarısına etkisinin ne denli önemli olduğunu gösterilmeye çalışılmıştır. Girişilecek yeni yatırımlardan, çıkarılacak yeni ürünlere ve hatta yapılacak ambalaj değişikliklerine kadar birçok kararda kullanılacak FDM yönteminin yararları yadsınamaz. FDM yönteminin, kendi başına bir "maliyet muhasebesi" sistemi olmadığını bir kez daha vurgulamakta yarar vardır.
-
ÖgeÜretim Kayıp Maliyetlerinin Belirlenmesi Ve Bir Uygulama(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-02-18) Tekin, İzlem ; Gözlü, Sıtkı ; İşletme Mühendisliği ; Management EngineeringBu çalışmada üretim birim performanslarının ölçülmesinde ingilizcede OEE (Overall Equipment Effectiveness) olarak ifade edilen “Toplam Tezgah Kullanım Etkinliği” yöntemi kullanılmıştır. OEE kullanılabilirlik, performans oranı ve kalite oranı değişkenlerinin bir fonksiyonu olarak ölçülmektedir. Uygulamanın yapıldığı işletmede öncelikle ingilizcede TPM (Total Productive Maintenance) olarak ifade edilen “Toplam Verimli Bakım” felsefesinde ki 16 büyük kayıp analiz edilmiş ve üretimde gerçekleşen kayıplar ile meydana gelme yerleri belirlenmiştir. OEE ile üretim performansı ölçülmüştür. Daha sonra maliyet hesaplamalarında daha kesin sonuçlar verdiği için Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme yöntemi felsefesindan faydalanılarak üretim birim maliyetleri, öncelikle faaliyetler daha sonra faaliyet maliyetleri hesaplanarak belirlenmiştir. Kayıplar ile maliyet faktörleri arasında ilişki kurularak, kayıp maliyetleri hesaplama yöntemi formülüze edilmiştir. Tüm kayıp maliyetleri hesaplandıktan sonra, iyileştirme çalışmalarında kullanılmak üzere önceliklendirme yapılarak kaynakların, kayıpların azaltılması için ayrılması sağlanmıştır.