(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014-02-26)
Gür, Gürkan; Kazmanlı, M. Kürşat; 10028816; Nanobilim ve Nanomühendislik; Nanoscience and Nanoengineering
Bu çalışmada, NTC termistör bazlı yerli bir ticari buzdolabı sıcaklık sensörü üretimi amaçlanmış olup, ikincil faz oluşumunun sensörün uzun süreli stabilitesine etkileri araştırılmıştır. NTC termistör prototiplerinin kimyasal kompozisyonu, NiO-Mn2O3 faz diyagramı baz alınarak, elektriksel karakteristiği ise geçmiş NTC termistör kompozisyonu üretimi çalışmalarından faydalanılarak belirlenmiştir. “Sol-gel auto combustion” metodu kullanılarak oda sıcaklığında NTC termistör tozu üretimi gerçekleştirilmiştir. NTC tozunun, sinterlenmiş ve tavlanmış tabletlerin kimyasal analizi ve yapısal karakterizasyonları XRD, SEM ve EDS gibi analiz cihazlarıyla yapılmıştır. Farklı sıcaklıklarda sinterlenmiş prototiplerde sinterleme sıcaklığı ve elektriksel özelliklerin ilişkileri elektriksel karakterizasyon vasıtasıyla incelenmiştir. Mevcut NTC prototiplerinin endüstriyel potansiyellerini belirlemek amaçlı bir adet numune grubu, ticari bir buzdolabı sensörüyle kıyaslamak amacıyla seçilmiştir. 1100-1200ºC aralığında sinterlenmiş numune gruplarından 1110 ºC’de sinterlenmiş numuneler, elektriksel özellikleri bakımından referans alınan ticari ürüne en yakın prototipler olarak belirlenmiş ve 7 gün süre ile hızlandırılmış yaşlanma testine tabi tutulmuşlardır. Test sonucunda prototipler üzerindeki direnç değişimi (ΔR) % 0.5’ten küçük olarak bulunmuş olup, mükemmel dayanıklılık anlamına gelmektedir. Mevcut endüstriyel direnç değişim limiti ±1%’dir. Gümüş metalizasyon işlemi uygulanmış numuneler üzerinde yapılan XRD analizlerinde, sinterleme işlemi sonrası çökelen ikinci fazın, 650 ºC’de gerçekleşen metalizasyon işlemi esnasında oluşan tavlama etkisi sonucunda spinel faz içerisinde tamamen çözüldüğü ve yapının saf spinel faza döndüğü gözlenmiştir. Bu tez çalışması sonucunda, mevcut spesifikasyonları ticari ürün olabilecek nitelikte NTC termistör prototipleri üretilmiştir.