Deniz Suyunun Magnezyum Kaynağı Olarak Magnezyum Amonyum Fosfat Çöktürmesinde Kullanılması

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Demirdilek, Aytuğ
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Atıksulardan magnezyum amonyum fosfat çöktürmesi ile amonyak giderimi son yıllarda gelişmekte olan prosestir. Bu çalışmada, MAP çöktürmesi prosesinde kullanılan MgCl2 gibi magnezyum tuzlarının yerine içerisinde doğal olarak magnezyum bulunan deniz suyunun, MAP çöktürmesi prosesinde magnezyum kaynağı olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, ilk aşamada sentetik numunelerde, deniz suyunun magnezyum kaynağı olarak kullanılması durumunda çöktürme verimini etkileyeceği düşünülen parametreler incelenmiştir. Yapılan bu araştırmanın sonucunda, deniz suyu ilavesiyle oluşacak iyonik güç artışının ihmal edilebilecek bir faktör olduğu, çöktürme işlemi sırasında girişim yapan kalsiyum iyonlarının karbonat ilavesiyle giderilemeyeceği fakat kalsiyuma stokiyometrik olarak fosfat iyonu ilavesi durumunda girişimin engellenebileceği ve çıkış amonyak konsantrasyonlarında istenilen verimin elde edilebileceği bulunmuştur. Elde edilen tüm bu verilerin ışığında deniz suyu kullanılarak gerçekleştirilen MAP çöktürmesi uygulamasında ise elde edilen çıkış değerleri kimyasal madde ilavesi ile gerçekleştirilen deneylere paralellik göstermiştir. Deniz suyunun, MAP çöktürmesi prosesinde magnezyum kaynağı olarak kullanılabilirliğinin sentetik numuneler üzerinde görülmesinin ardından, oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan deri endüstrisi atıksuyu numunesi üzerinde magnezyum kaynağı olarak deniz suyunu kullanarak denemeler gerçekleştirilmiştir. Bu denemeler sonucunda, elde edilen çıkış konsantrasyonlarının literatürde bulunan bir uygulamanın çıkış konsantrasyonları ile karşılaştırılması yapılmıştır. Bu karşılaştırmaya göre, deniz suyu kullanılarak gerçekleştirilen MAP çöktürmesi uygulaması literatürde bulunan uygulama ile paralellik göstermektedir.
MAP precipitation is one of the developing processes of nitrogen removal from waste waters. In this study, use of sea water as a natural magnesium source instead of magnesium salts like MgCl2 for MAP precipitation was investigated. At the end of the investigation on synthetic samples, it was found that the effect of ionic strength that has increased by addition of sea water, will be acceptable. The interference of the calcium ions cannot be eliminated by addition of carbonate ions, but the addition of excess phosphate reduced the interference of the calcium ions. In the second step, sea water was used as a magnesium source in the MAP precipitation and the results compared well with in the synthetic samples. After proving the use of sea water as a magnesium source, MAP precipitation was realized by using sea water as the magnesium source for the leather industry wastewater sample as an application. The results fit the application results presented in the literature. Consequently, it was seen that sea water is a suitable source of magnesium for the MAP precipitation applications in the industrial wastewaters.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Anahtar kelimeler
MAP çöktürmesi, deniz suyu, deri endüstrisi, kimyasal arıtma, MAP precipitation, sea water, leather industry, chemical treatment
Alıntı