Simüle Edilmiş Asit Boya-banyoların Fenton Reaktanı İle Ön Arıtımı

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Teksoy, Senem
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışma, son zamanlarda en etkili ve başarıyla uygulanan İleri Oksidasyon Prosesi (İOP) olarak bilinen Fenton reaktanının (Fe2+/ H2O2), tekstil asit boya-banyolarının kimyasal ön-arıtımında kullanımını incelemiştir. Fenton reaktanının genellikle asidik pH’da (2<pH<5) uygulanıyor oluşu, bu metodu doğal asit boya-banyo atıksuları söz konusu olduğunda bir arıtım seçeneği haline getirmektedir. Bu çalışmada, simüle edilmiş iki asit boya-banyo atıksuyu, en etkili KOİ (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) ve renk giderimi elde etmek üzere, optimum Fe2+ ve H2O2 konsantrasyonlarının ve optimum pH’nın belirlenmesi amacıyla incelenmiştir. Ayrıca, sıcaklığın (200C<T<700C) KOİ ve renk giderimi üzerindeki zamana karşı etkisi de gözlenmiştir. Deneysel sonuçlar, her iki asit boya-banyo için yüksek sıcaklıklarda yüzde 30’a varan KOİ giderimleri, ve yüzde 99’a varan renk giderimleri göstermiştir. Biyolojik arıtılabilirlik açısından değerlendirebilmek üzere, ham ve arıtılmış asit boya-banyoların aktif çamur mikroorganizmaları üzerindeki akut inhibisyon etkileri ve inert KOİ bileşenleri de incelenmiştir.
This study investigated the chemical pretreatment of textile acid dyebaths with currently referred to as the most effective and succesifully employed Advanced Oxidation Process (AOP), namely the Fenton’s reagent (Fe2+/ H2O2). Fenton’s reagent is usually applied at acidic pH (2<pH<5), thus making it the treatment choice when natural acid dyebath effluents are considered. In this study, two simulated acid dyebath effluents were investigated to determine the optimum Fe2+, H2O2 concentrations and optimum pH for the most effective removal of COD (Chemical Oxygen Demand) and color. The effect of temperature (200C<T<700C) on COD and color removal was also observed with respect to time. The experimental studies revealed that up to a 30 percent COD removal could be achieved for both dyebaths at increased temperatures, and the color removal removal reached to values as high as 99 percent. The acute inhibitory effects on the activated sludge microorganisms and the inert COD fractions of the raw and pretreated acid dyebaths were also examined for the evaluation of the biological treatability.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Asit boya-banyolar, Fenton reaktanı, Biyolojik Arıtılabilirlik, Aktif Çamur İnhibisyon Testi, İnert KOİ, Acid dyebaths, Fenton’s pretreatment, Biological Treatability, Activated Sludge Inhibition Test, Soluble Inert COD
Alıntı