Elmalı Havzası Güney Kesiminin Yüzey Ve Yeraltı Su Kirliliği Açısından İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2008-07-07
Yazarlar
Var, Duygu
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, Elmalı Havzasının Güney kesiminin yeraltı ve yüzey suları incelenmiş ve kirlilik açısından değerlendirilerek, kirlenmelerine neden olan sebepler araştırılmıştır. Arazi çalışmaları ile inceleme alanının litolojik özellikleri, yeraltı ve yüzey sularının tespiti yapılmış, belirli hatlar boyunca örnekler alınmıştır. Alınan bu örneklerin laboratuar deneyleri ile minör elementleri, pH değerleri, elektriksel iletkenlikleri, sıcaklıkları, alkalinite, klor, sülfat, nitrat ve bikarbonat konsantrasyonları ve anyon-katyon içerikleri tespit edilmiştir. Suların jeokimyasal özelliklerinin belirlenebilmesi için Piper ve Schoeller diyagramları hazırlanmıştır. Ayrıca inceleme alanındaki yeraltı ve yüzey sularından alınan örneklerde meydana gelmiş ya da gelebilecek kirliliği ve nedenlerini ortaya çıkabilmek için Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, Sağlık Bakanlığı ve Türk Standartları tarafından içme suları için belirlenmiş parametrelere göre değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan bu değerlendirmeler sonucunda inceleme alanındaki suların su kalite sınıfları belirlenmiş ve kullanılabilirlikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Bu çalışmalar doğrultusunda, Elmalı Havzasının Güney kesiminin yeraltı ve yerüstü sularının mevcut durumları göz önünde bulundurularak en uygun kullanım alanları belirlenmiş ve su kaynaklarını koruma amaçlı alınacak tedbirler önerilmiştir.
In this thesis, both groundwater and surface water of the southern part of the Elmali Reservoir is analyzed, assessed in terms of the research of pollution and the procuring causes of the pollution. Litholytic characteristics of the field of study and the surface and ground water are determined by land studies, samples were taken by following specific samples lines. These various samples minor elements, temperatures, alkalinity, soil reaction (pH) values, electrical conductivity (E.C), chlorine, sulphate, nitrate and bicarbonate concentrations and also anyon-cations contents are determined with the help of laboratory experiments. Piper and Schoeller diagrams are prepared to determine geological and hydro geological characteristics of water samples. The aim of this work is to research the scarcely used water sources, both ground water and surface water, in the south part of Elmali water basin of Istanbul, to determine water source protection areas, to establish the water pollution levels and to decide the factors causing the pollution in the area of interest. The samples were classified according to the Water Pollution Control Act. , Health Department, and Turkish Standards Institution. As a result of evaluations, the quality of the sample waters were determined and usability of the water sources in this area was examined. This study will enable us to obtain information on the best usage of the buffer zone in groundwater and surface water of the southern part of the Elmali Reservoir and measures proposed to preserve water resources.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Anahtar kelimeler
Elmalı Havzası, yeraltı su kirliliği, yüzeysel su kirliliği, su kalitesi, su kimyası, Elmali Basin, groundwater pollution, surface water pollution, water quality, water chemistry
Alıntı