İstanbul Daki Bina Projelerinin Yapım Sürelerinin Modellenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-05-14
Yazarlar
Dursun, Onur
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
İnşaat projelerinin sözleşme sürelerini, projelerin öncül safhalarında henüz çok az proje değişkeni biliniyorken tahmin etmek oldukça önemli ve zordur. Öncül safhalarda yapılan bu tahmin projenin ilerleyen dönemlerinde bütçe oluşturma, planlama ve kontrol aktiviteleri için referans oluşturur. İstanbul’daki konut yapım projeleri için Bromilow’un zaman maliyet ilişkisinin geçerliliği daha önceki araştırmada irdelenmiştir. Çalışma sonucunda zaman ile maliyet arasında yüksek bir korelasyon bulunmasına karşın, önerilen modelin tahmin yeteneğinin orta derecede olduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın amacı İstanbul’daki bina projelerinin yapım sürelerini tahminleyen yeni bir model oluşturmaktır. 146 proje bilgisi “hayatta kalma analizi” yöntemi ile incelenmiştir. “Hayatta kalma analizi” yapim yönetimi alanı için yenilikçi bir yaklaşımdır ve de karakteristik olarak bir vakaya olan zaman üzerine odaklanır. Çalışma sonucunda bina yapım sürelerini tahminleyen üç önemli faktör saptanmıştır. Bunlardan ilki ayarlanmış proje değeridir. Bunun yanında, yapım projesinin büyüklüğünün bir göstergesi olan toplam kapalı inşaat alanı da yapım süresinin modellenmesi için önemli bir tahmin yetisine sahiptir. Son olarak, son kullanım amacına bağlı olan bina türünün de proje yapım süresi ile ilişkisi belirlenmiştir. Buna karşın, proje yapım süresi üzerinde etkisi olabileceği düşünülen bir diğer değişken olan yapımın gerçekleştirildiği kıta ile yapım süresi arasında bir ilişki saptananamamıştır. Bu neden ile yapımın gerçekleştirildiği kıta değişkeni oluşturulan son modelde tahminleyici bir faktör olarak göz önüne alınmamıştır. Yapılan analizler sonucunda bina yapım sürelerini tahminleyen bir model elde edilmiştir. Oluşturulan model proje katılımcılarına pratikte kullanılabilen güvenilir bir araç olarak sunulmaktadır. Bunun yanında, oluşturulan modelin farklı coğrafyalarda veya farklı yapı gruplarında uygulanması sonucunda elde edilecek olan sonuçlar yapım sektörü için yapım performansının kıyaslanması için kullanılabilecektir.
Predicting contract duration of construction projects at the early stages of developments is vital. It forms the foundation for budgeting, programming, and monitoring of construction activities. A previous study was conducted in order to validate Bromilow’s time-cost model for residential building projects in Istanbul. Significant correlation were found between project value and project construction duration. However, the predictive ability of the resulting model in the former study was moderate. This study aims at modelling construction duration accurately for building projects in Istanbul. In order to accomplish this goal survival analysis was applied to a data set of 146 cases. The survival analysis methodology is an innovative approach in the area of construction management and usually focuses on time to event data. Three factors significantly predicted construction duration. The first one is the adjusted project value. Furthermore, the gross ground floor area as an indicator of the size of the project had significant predictive ability. Finally, the type of building was also related to project duration. However, duration did not differ between projects on the European and the Asian side of Istanbul. Therefore, continent was not included as a factor in the final model. The analysis provides a formula for the estimation of construction duration. Thus, the model offers a practically applicable, convenient tool for project participants. Also, it can be applied to benchmark the construction performance in different geographies or building subgroups.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
Yapım süresinin tahminlenmesi, Hayatta kalma analizi, İstanbul bina yapım endüstrisi, Duration estimation, Survival analysis, Building industry of İstanbul
Alıntı