Sürdürülebilirlik Açısından İstanbul'da Bir Ofis Binasının Leed Sertifikalandırma Sistemi Kapsamında Değerlendirilmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2011-02-28
Yazarlar
Saka, İrem
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Tez çalışması kapsamında sürdürülebilirlik kavramının yaşantımızdaki önemi değerlendirilmiş olup, günümüze kadar sürdürülebilirlik adına yapılan çalışmalar incelenmiştir. Sürdürülebilirlik ve enerji kavramları birbirinin ayrılmaz parçası olarak ele alınmış, yapı ve enerji sektörünün sürdürülebilirlik bağlamında önemi irdelenmiş ve sürdürülebilir binaların önemi değerlendirilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde kullanıcıların en çok zaman geçirdikleri alanlar olan ofislerin incelenmesi kapsamında günümüze kadar süregelen ofis yaklaşımı incelenmiştir. Sonraki nesillere sağlıklı yaşam alanları bırakabilmek adına, yapı sektöründe sürdürülebilirliğin öneminin kavranması doğrultusunda sürdürülebilir bina sertifikasyon sistemlerine genel bir çerçevede bakılmış olup, dünyada kullanılan en yaygın değerlendirme sistemi olan LEED (Leadership in Energy&Environment) sertifikalandırma sistemi tezin dördüncü bölümünde detaylı olarak incelenmiştir. Tezin beşinci bölümünde LEED kapsamında değerlendirilmek üzere İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent Kuluçka Merkezi ofis binası seçilmiştir. Kuluçka Merkezi’nin LEED’in sunmuş olduğu kriterler doğrultusunda analizi yapılmış, enerji simülasyonu hazırlanmış ve proje ekibine binanın LEED’in sertifikalandırma sisteminde daha fazla kredi kazanabilmesi için önerilerde bulunulmuş olup projenin mevcut durumu ve yapılan önerilerin yerine getirilmesi durumunda kazanabilecek olduğu kredilerin analizi yapılmış ve sertifika derecesi incelenmiştir. Sonuç kısmında, sürdürülebilirlik kavramı ve ofis binalarının sürdürülebilir bina olarak tasarlanmasının önemi irdelenmiş olup, sürdürülebilir bina tasarımında proje aşamasının önemi belirtilmiştir.
This thesis evaluates the significance of the notion of sustainability in our lives and review earlier studies on sustainability through discussing the inseparability of sustainability and energy and considering the influence of the building and energy sector over sustainability. In Chapter 3; inspecting offices, where people spend most of their time, the development of the office buildings are examined. In Chapter 4, with the intention of creating healthy living spaces for future generations, a general look at sustainable buildings, the advantages of sustainable buildings and sustainable building certification systems are presented and widely employed LEED (Leadersip in Energy and Environmental Design) certification system is reviewed in detail. In Chapter 5, Istanbul Technical University ARI Teknokent Incubation Center is analyzed with regard to the criteria set forth by LEED, the energy simulation of the building is studied and advices are given to the project team in order to earn more credits for the building towards LEED certitication system. The credit earnings through the current state of the project and the situation in which the given advices are applied are analyzed. In the conclusion, the advantages of sustainability and sustainable office projects is evaluated and the importance of project design through sustainability is stated.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Anahtar kelimeler
sürdürülebilir bina, yeşil bina, bina sertifikalandırma sistemleri, LEED, sustainable buildings, green buildings, building certification systems, LEED
Alıntı