Avrupa Ve Türkiye’de Kentsel Koruma Ve Revitalizasyon Politikası Ve Uygulamaları Üzerine Bir Değerlendirme Istanbul Tarihi Yarımada-ayvansaray Örneği

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Günay, Zeynep
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Avrupa ve Türkiye’de Kentsel Koruma ve Revitalizasyon Politika ve Uygulamaları’ başlıklı çalışmanın odağı dünya miras listesinde yer alan İstanbul Tarihi Yarımada Karasurları ile bağlantılı olarak Ayvansaray’da bütünleşik bir revitalizasyon yaklaşımı sunmaktır. Amaç, Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde ülkenin ekonomik kalkınma ve Türk kimliğini vurgulama sürecinde kültürel mirasın rolünü vurgulamaktır. Çalışma göstermiştir ki, revitalizasyon eylemleri bir bütün olarak ele alınmadığında kısa vadede olumlu sonuçlar getirse de, kısa ömürlü olmaktadırlar. Ayvansaray gibi uluslararası öneme sahip kent dokularında, o halde, yerel ekonomik gelişme, sosyal-kültürel entegrasyon ve fiziksel rehabilitasyon müdahaleleri eşdeğerli olarak geliştirilmelidir. Çalışma bu noktada, mirasın sosyo-ekonomik rolünü tanımlamada, efektif koruma politikasının geliştirilmesinde, koruma için gerekli araç ve finansal kaynakların yaratımında ve ilgili aktörlerin rolünü tanımlamada eksiklikleri ve yetersizlikleri olan tarihi merkezlerde bu problemlere karşı başarılı revitalizasyon uygulamalarının çerçevesini belirlemektedir.
The study ‘Urban Conservation Policy and Practice in Europe and Turkey’ focuses on developing an integrated revitalization approach in world heritage site: Land Walls and the district of Ayvansaray in Historical Peninsula of Istanbul. The key aim is to enhance the role of urban heritage as a tool for defining Turkish identity and as an asset in economic development of the country within the context of European Union aspiration. The case study shows that the plans or projects focusing on only one aspect of revitalization- rehabilitation or social inclusion-might have short-term positive impacts but in the long run this is not far from facade renovation with existing socio-economic problems. In districts like Ayvansaray, that has a special universal value, it is important to take into consideration local economic development and future demographic conditions as well as built heritage. The study concludes with specific remarks pointing out successful revitalization framework in order to deal with historic inner city problems such as lack of enhancing the socio-economic role of heritage, the inconsistency of conservation policies, insufficient tools and financial resources and lack of participation in the conservation and planning phases. Comparative to lessons learned from European practice, a general framework of integrated conservation study is spelled out for future heritage revitalization projects in Turkey as a country with limited legislative tradition, limited management experience and limited financial resources.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Anahtar kelimeler
Kültürel Miras, Kentsel Koruma, Kentsel Revitalizasyon, Cultural Heritage, Urban Conservation, Urban Revitalization
Alıntı