İstanbul Yağışlarının Kurak Dönem Analizi

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-06-29
Yazarlar
Dikici, Mehmet
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, İstanbul’da bulunan 5 adet Devlet Meteoroloji ve 6 adet İSKİ yağış gözlem istasyonunda ölçülen yıllık yağış verileri kullanılarak, Gidişler Analizi ile, yağışların negatif gidiş uzunlukları ve olasılık kütle fonksiyonları belirlenmiştir. En uzun kurak dönemlerin dönüş periyotları tahmin edilmiştir. Negatif gidiş uzunlukları ve kurak dönemlerin dönüş periyotları 3 farklı durum için hesaplanmıştır. İlk olarak, istasyonların tek tek bağımsız ve serisel bağımlı olmaları hali incelenmiştir. Negatif gidiş uzunlukları q=0.5, 0.4 ve 0.3 kesim seviyeleri için belirlenmiştir. Kesim seviyeleri, normal, lognormal dağılım kabulleri yapılarak ve amprik olarak hesaplanmıştır. İkinci olarak, 2 istasyonun serisel ve karşılıklı bağımlı olmaları durumu incelenmiştir. Kesim seviyesi sadece amprik olarak belirlenmiştir. Ortak negatif gidiş uzunlukları q = 0.5 için bulunmuştur. Son olarak 3, 4 ve 5 istasyonun serisel ve karşılıklı bağımlı olmaları durumu incelenmiştir. Kesim seviyesi sadece amprik olarak bulunmuştur. Ortak negatif gidiş uzunlukları q = 0.5 için belirlenmiştir. Beş istasyonun serisel ve karşılıklı bağımlı olmaları durumunda, teorik değerler P(x1jx2j…x5j) olasılığı tanımlı olmadığı için hesaplanamamıştır. Bu yüzden sadece gözlemlerin ortalama ve varyans değerleri hesaplanmıştır.
In this study, using the annual rainfall data observed at 5 rainfall observation station of Meteorology and at 6 rainfall observation station of ISKI, negative run lenghts and probability mass functions of annual rainfall are found out by the theory of Run Analysis. Return periods of the longest dry terms are estimated. Firstly, stations independence and serial dependence situations were examined individually. Negative run lenghts and return periods of dry term are found out for the threshold levels, q=0.5, 0.4, and 0.3. The threshold levels are obtained by the adoption of normal and lognormal distribution of annual rainfall empirically. Secondly, the case of serially and mutually dependent two locations is investigated. Threshold level is only determined empirically. Joint negative run lenghts are found for the threshold level q=0.5. Lastly, the case of serially and mutually dependent three, four and five stations situation is investigated. Threshold level is only found empirically. Joint negative run lenghts are found for the threshold level q=0.5. For five stations, theoretical values cannot be calculated since probability P(X1jX2j...X5j) is unknown. For this reason only, mean and variance of observed are calculated.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
Yağış, kurak dönem uzunluğu, kesim seviyesi, dönüş aralığı, Rainfall, lenght of dry spell, cut off level, return periods
Alıntı