Enerji Kaynakları Ve Türkiye'nin Jeoenerjetik Konumu

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Hürdoğan, Gümrah
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, geleneksel (kömür, petrol ve doğalgaz), yenilenebilir (hidroelektrik, rüzgar, güneş, jeotermal, okyanus), alternatif (nükleer, füzyon) enerji kaynakları; ara enerji sistemi (hidrojen) ve güç üretim sistemleri (buhar türbini, gaz türbini, mikro türbin, içten yanmalı motorlar, yakıt pili) incelenmiştir. Bu enerji kaynaklarından elektrik ve ısı elde etme metotları detaylı bir şekilde açıklanırken, her bir enerji kaynağının potansiyeli, geleceği, ekonomisi, olumlu ve olumsuz çevresel etkileri üzerinde de durulmuştur. Dünya enerji platformu Amerika, Birleşik Krallık, Avrupa Birliği, Japonya ve gelişmekte olan ülkeler başlıkları altında incelenirken; ülkemizin enerji yönetimi açıklanmış, enerji kaynaklarımız hakkında detaylı bilgiler verilmiş, enerji alanında yapılması gerekli yatırımlar ve alınması gerekli önlemler sunulmuş ve güncel örneklerle bu düşünceler desteklenmiştir.
In this study, conventional (coal, oil, natural gas), renewable (hydraulic, wind, solar, geothermal, ocean), alternative energy resources (nuclear, fusion); intermediate energy systems (hydrogen energy system), prime movers (steam turbine, gas turbine, micro turbine, reciprocating engines, fuel cells) were detailed. As electricity and heat production from these sources has been explained; potential, future, economy and positive and negative environmental affects of each resource illustrated. As world energy platform was searched under USA, UK, Japan, EU and developing countries, our country’s energy management has been clarified, our natural resources has been detailed, things to be done and steps to be made about energy sector was presented and recent examples has been given in order to support these ideas.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
yenilenebilir enerji, geleneksel enerji kaynakları, alternatif enerji kaynakları, güç üretim sistemleri, jeoenerjetik konum, Renewable energy, conventional energy resources, alternative energy resources, prime movers, geoenergetic position
Alıntı