Asimetrik Modulasyon Kullanan İşbirlikli Çeşitleme Sistemleri

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Semerci, Selahattin
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Uzay-zaman kodlama, birden fazla verici anten bulunan sistemlerde kullanılan bir kodlama yöntemidir ve çok girişli çok çıkışlı telsiz haberleşme sistemlerinde elde edilebilen kanal kapasitesine yaklaşmanın etkili ve pratik bir yoludur. Farklı antenlerden farklı zamanlarda iletilen işaretlerin birbirleriyle ilişkilendirilmesi için uzay ve zaman boyutlarında kodlama yapılmaktadır. Uzay-zaman kodlama, kodlamasız sistemlere göre iletim çeşitlemesi ve güç kazancı sağlarken, band verimliliğinde herhangi bir azalma olmaz. Telsiz haberleşme sistemlerinde işbirlikli çeşitleme tekniğiyle mobil birimlerin birden fazla anten bulundurmasına gerek kalmadan uzayda çeşitleme sağlanabilir. Bir kullanıcı kendisine ait işareti iletirken diğer kullanıcıların da antenlerini kullanarak, çeşitleme kazancı ve yüksek hızlarda iletim sağlayabilir. Literatürde bulunan çalışmalarda asimetrik modülasyon kullanılarak, uzay-zaman kafes kodların hata performanslarının iyileştirilebildiği gösterilmiştir. Bu tezde, işbirlikli çeşitleme sistemlerinin hata performanslarının asimetrik modülasyon kullanılarak kısmen de olsa iyileştirilebildiği gösterilmektedir.
Space-time coding is an effective and practical way to approach the channel capacity of multiple input multiple output wireless systems. Space-time coding is performed in both spatial and time domains to correlate between signals transmitted from different antennas at different time. Transmit diversity and power gain is achieved by using space-time coding without sacrificing the bandwidth. In wireless communication, the cooperative diversity provides spatial diversity without using additional antennas in mobile units. Two or more users can share their information and transmit as a virtual antenna array. This enables higher data rates and diversity. In the literature, it was shown that space-time trellis codes with asymmetric modulation provides better error performance than the classical space-time trellis codes with symmetric modulation. In this work, it is shown that the cooperative diversity systems with asymmetric modulation can provide slightly better performance than the other cooperative diversity schemes.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
Uzay-zaman Kodlama, İşbirlikli Çeşitleme, Asimetrik Modülasyon, Space-time Coding, Cooperative Diversity, Asymmetric Modulation
Alıntı