Uzay-zaman Kodlarda Hızlı Yöntemler

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Kahraman, Sinan
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, uzay-zaman blok kodlar için bir kod tasarım kıstası önerilmiş ve önerilen bu tasarım kıstası kullanılarak yüksek hızlarda çalışabilecek doğrusal dağılımlı kodlar üretilmiştir. Önerdiğimiz kod tasarım kıstasına uygun elde edilen doğrusal dağılımlı kodların farklı avantajları bulunmaktadır. Bunlardan biri, literatürde bilinen diğer doğrusal dağılımlı kodlardan farklı olarak çok daha basit verici yapılarına ihtiyaç duyulmasıdır. Ayrıca kodun simge alt dizisi uzunluğunun daha kısa olması nedeniyle kodçözme karmaşıklıkları da diğerlerine oranla daha azdır. Önerdiğimiz kıstas temel olarak iki ana yaklaşımı içermektedir. Bunlardan biri ile kanal sığasının verimli kullanılması sağlanırken diğer yaklaşım ile yaklaşık bit hata olasılığını en küçükleyecek doğrusal dağılımlı kodların bulunması amaçlanmaktadır. Bu çalışma içerisinde ayrıca, yüksek iletim oranları için kullanılabilecek hızlı çalışan, en büyük olabilirlik karar kuralını kullanan küresel kodçözme yöntemine de değinilmiştir. Son olarak, ürettiğimiz kodların başarımları literatürdeki diğer doğrusal dağılımlı kodlarla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
In this study, a new code design criterion for space-time block codes is presented in order to determine linear dispersive space-time codes that are able to work in high rates. By the help of presented code design criterion, linear dispersive codes are designed with their several advantages. These new codes differ from other linear dispersed codes by their simplicity that are need more simple transmitters. Additionally, decoding complexity of these codes is lower than other LDC’s, because, symbol vector may be shorter. Presented criterion has two main approaches. One of them is about maximization of using channel capacity. The other is about minimization of bit error probability. In this work, we also introduced in maximum likelihood sphere decoding algorithm for high rate space-time codes. Finally, we produced some linear dispersive codes and presented the comparison of the results with other linear dispersive codes given in the literature.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
Uzay-zaman blok kodlar, çeşitleme, sönümlemeli kanal, MIMO, küresel kodçözme, doğrusal dağılımlı kodlar, Space-time block codes, diversity, fading channel, MIMO, sphere decoding, linear dispersive codes
Alıntı