Maleikanhidrit Kopolimerinin Asetilsalisilikasit İle Kimyasal Modifikasyonu Ve Kontrollü Salımının İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-07-02
Yazarlar
Çolak, Beril
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, öncelikle kontrollü salımda taşıyıcı olarak kullanılacak olan hidrofilik, biyouyumlu ve biyoyıkılır özelliklere sahip poli(N-vinil-2-pirolidon-ko-maleik anhidrit) kopolimeri PEGilasyon reaksiyonu ile 400, 4000 ve 6000 gibi değişik molekül ağırlıklarına sahip polietilen glikol aracı grupları ile modifiye edilmiştir. İkinci aşamada PEG modifiye polimerlere iki farklı yolla kontrollü salımda etken madde olarak kullanılacak, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip, asetil salisilik asit aktif maddesi kovalent bağlanması gerçekleştirilmiştir. Son aşamada ise asetil salisilik asit modifiye poli(N-vinil-2-prolidon-ko-maleik anhidrit) kopolimerindeki ester gruplarının mide, kan ve bağırsak ortamı gibi çeşitli koşullardaki hidroliz reaksiyonları in vitro olarak incelenmiştir Ele geçen tüm ürünlerin karakterizasyonu için FTIR, NMR, UV gibi spektral, DSC ve TGA gibi termal, elektroforez gibi kromatografik analiz yöntemleri kullanılşmıştır.
The copolymer poly(N-vinyl-2-pyrolidon-co-maleic anhydride), which has hydrophilic, biocompatible, biodegreable properties, is used as a carrier in controlled release. In this study this copolymer modified with polyethylene glicols, which have various molecular weight such as 400, 4000 and 6000. In the second step the covalent bonding between polymers and acetylsalicylic acid is made in two ways. Acetylsalicylic acid is the active compound in controlled release, which has analgesic, antipyretic and antiinflammatuary properties. In the last step the in vitro study is done for the hydrolysis of ester groups in the acetylsalicylic acid modified poly(N-vinyl-2-pyrolidon-co-maleic anhydride) copolymer in different types of conditions such as blood, gastric and intestine-like conditions. Spectral methods such as FTIR, 1H-NMR and UV; termal methods, DSC and TGA; and chromatographic methods like electrophoresis is used for the characterization of the obtained compounds
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
Asetil Salisilik Asit, Kontrollü Salım, PEGilasyon, Poli(N-vinil-2-pirolidon-ko-maleik-anhidrit., Acetylsalicylic Acid, Controlled Release, PEGylation, Poly(N-vinyl-2-prolidon-co-maleic-anhydride.
Alıntı