Türkiye’de inşaat şantiyelerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarının analizi: Bir saha araştırması

thumbnail.default.alt
Tarih
16.12.2013
Yazarlar
Tammam, Yosra
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Dünyanın birçok ülkesinde en büyük iş alanlarından birini oluşturan inşaat sektörü, istihdam ettiği büyük insan kitlesiyle birlikte çeşitli ciddi risk ve tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. Birçok faktörün rol oynadığı bu risk ve tehlikeler zaman zaman yüksek dereceli hasarlara ve ölümlere yol açabilmektedir.Dolayısıyla işçi sağlığı ve güvenliği bu sektördeki en önemli konulardan birini oluşturmaktadır. İşçi sağlığı ve güvenliği, inşaat sektörü çalışanlarını yaralanmalardan, kazalardan ve hastalıklardan korumakla birlikte, bu durumlara yol açabilecek potansiyel risk ve faktörleri azaltmaya yönelik yapılan uygulama ve çalışmaların tümü olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla bütün inşaat alanlarında personellerin güvenliğini sağlayan yüksek performans sağlayabilecek ve yüksek güvenlik standartlarına uygun güvenlik programları gereklidir. Bu çalışmanın amacı, daha önce bu konuyla ilgili yapılmış çalışmalara ve güvenlik araştırmaları literatürüne göre saptanan, iş güvenliği uzmanlarının üzerinde görüş birliği sağladığı işçi sağlığı ve güvenliği hususlarının, Türkiye’de uygulanma koşullarını, bu hususları etkileyen faktörleri ve bu faktörlerin gerçekleşme sıklığı ile güvenliği etkileme derecesini saptamaya çalışmaktır.
The construction industry is one of the most dangerous sectors. The incidence of fatalities, injuries and illnesses to construction workers are among the highest in most of the countries. Accidents have drastic effects in the economic costs of workplace. Occupational Health and Safety acts provide workers with a safe and healthy work environment. In order to effectively gain from safety programs, factors that affect its implementation need to be studied. The objective of this study is: (1) investigating the degree of influence of factors on a safety program implementation, as perceived by the respondents (OHS experts). (2) Evaluating the frequent reasons of the accidents on the construction site. A face-to-face questionnaire and interview have been used to measure and analyze the needed response rate. From the surveys held, visiting and observing the construction sites and the interview with OHS experts, it has been found out that the workers awareness about the safety on the construction site is very low. Hence, the safety culture must be developed between the employees working at the construction sites..
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2013
Anahtar kelimeler
İşçi sağlığı ve güvenliği, İnşaat alanlarındaki iş güvenliği programları, Safety Managment Program, Occupational Health and Safety, Occupational Health and Safety
Alıntı