Üç Boyutlu Temel Tasarım Uygulamaları için Etkileşimli Bir Arayüz Önerisi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Dinçer, Ahmet Emre
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, üç boyutlu bir modelleme yazılımının betiklerinden yararlanılarak hazırlanan yardımcı arayüzle tasarım eğitimine yeni başlayanlara tasarım ilkelerinin ve temel kavramların öğretilmesinin yanı sıra sayısal ortam araçlarına olan ilgilerini arttırmak ve erken dönemde etkileşimlerini sağlamak amaçlanmıştır. Buna bağlı olarak da farklı modüllerden (çubuk düzenleme, kabuk ve yüzey dönüştürme, düzenleme oluşturma, renk atamaları…) oluşan “EduDesign” adlı bir yazılım geliştirilerek çözüm arayışına gidilmiştir. Geliştirilen yazılım farklı kullanıcılara denettirilerek olumlu sonuçlar elde edildiği gibi, geri dönüşlerle de yazılım üzerinde yeni düzenlemeler yapılmıştır. Sonucunda genel anlamda hem belirlenen hedeflerle geliştirilen yazılımın uygulamalarının tutarlılığı hem de kullanıcılardan gelen olumlu tepkiler ve gelecekle ilgili değerlendirmeleri ve önerileri dikkate alındığında çalışma amacına uygun bulunmuştur ve açık uçlu olabileceği vurgulanmıştır.
In this study it was aimed to develop a module for teaching design principles and basic concepts to new-beginners of design education as well as to raise their interest in digital media tools and provide their interactivity in the early period through this auxiliary interface developed using scripts of a 3D modeling software. Accordingly, developing the software “EduDesign”, made up of different modules (stick composer, shell and surface deformations, making composition, color organizations…), different solutions were examined. After testing phase by different users, the modules were revised according to the feedbacks. Consequently, while it was generally paid attention to consistence of the enhanced software applications with the pre-defined aims, the positive reactions coming from users and their evaluations and suggestions for future works, the work was approved for its aims and emphasized to be open-ended.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Anahtar kelimeler
sayısal ortamda tasarım, form türetimi, türetim ve etkileşim, betik, temel tasarım, design in digital media, form derivation, derivation and interactivity, script, basic design
Alıntı