A3 Düzensizliği Olan Çok Katlı Betonarme Bir Yapının Türk, Eurocode Ve Acı 318 Yönetmeliklerine Göre Tasarımı

thumbnail.default.alt
Tarih
2013-06-10
Yazarlar
Gök, Saadet Gökçe
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, planda çıkıntıların bulunduğu düzensiz bir yapının Türk, Avrupa ve Amerikan yönetmeliklerine göre tasarım ve analizinin yapılarak elde edilen sonuçların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Söz konusu yapı birinci derece deprem bölgesinde bulunan, bodrum kat, zemin kat ve 10 normal kattan oluşan, kat yüksekliğinin her kat için 3 metre olduğu, perdeli ve çerçeveli taşıyıcı sisteme sahip, konut amacıyla kullanılması öngörülen bir binadır. Yapıda C30 sınıfı beton ve S420 sınıfı çelik kullanılmıştır. Yapı, süneklik düzeyi yüksek bina olarak tasarlanmış olup yapının bodrum katı rijit bodrum perdeleriyle çevrelenmiştir. Farklı yönetmeliklere göre hesaplanan yapı periyotları, eşdeğer deprem yükü yöntemine göre belirlenen taban kesme kuvvetleri, katların yer değiştirme ve göreli öteleme değerleri, ikinci mertebe etkiler, zemin kat için boyuna donatı metraj ve maliyeti karşılaştırılmıştır. Bu çalışmaya esas olan yapı için en elverişsiz sonuçlar Eurocode yönetmeliklerine göre elde edilmiştir. Türk yönetmeliklerine göre tasarım sonuçları deprem etkileri ve eğilme etkileri bakımından en düşük sonuçları vermiş ve en ekonomik sonuca götürmüştür. Amerikan ve Eurocode yönetmeliklerine göre yapılan tasarımlarda elde edilen iç kuvvetler, ilgili yük birleşimleri nedeniyle birbirine yakın çıkmıştır.
In this study, a comparative design and analysis of a multistorey reinforced concrete building having reentrant corner irregularity using Turkish, European and American regulations have been aimed, performing all analysis and design steps on the same structural model. The building that has been designed is placed in high-activity seismic zone and has a rigid basement, a ground floor and 10 typical floors. The story height is three meters for each story of this residential building. The material used in construction is going to be C30/S420. The building has been designed as a system with high ductility. For different countries’ structural codes, period of the structure, base shear forces under seismic forces obtained using equivalent lateral load procedure, story drifts and second order effects have been presented with commentary and results have been compared. The longitudinal reinforcement needed for the ground floor and reinforcement cost of the ground floor have been calculated for each design code. For the building examined in this study, design made meeting the Eurocodes’ requirements lead to the most expensive solution, by providing a safer design. Although Turkish and American codes have a significant similarity in assumptions made and in procedure of design checks, Eurocodes and American codes give closer results. Turkish Standard and Turkish Seismic Code 2007 give the least conservative results and lead to the most economical solution.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2013
Anahtar kelimeler
A3 Düzensizliği, Çok Katlı Betonarme Yapı, TS 500, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik, Eurocode 2, Eurocode 8, ACI 318, ASCE/SEI 7, Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi, Taşıma Gücü Sınır Durumu, Reentrant Corner Irregularity, Multistorey Reinforced Concrete Building, TS 500, Turkish Seismic Code, Eurocode 2, Eurocode 8, ACI 318, ASCE/SEI 7, Equivalent Lateral Force Method, Ultimate State Design Methods
Alıntı