Farklı Zemin Koşulları Etkisinde Sismik Davranışın Doğrusal Olmayan Dinamik Çözümleme İle İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2012-02-21
Yazarlar
Alkan, Rıfat Burak
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, ülkemizdeki mevcut yapı stoğunu temsil etmesi bakımından bir, üç ve beş kata sahip betonarme çerçeve türü taşıyıcı sistemi olan temsili yapılar ele alınmış ve bu yapıların her birinin Z1; Z2 ve Z3 yerel zemin sınıfı niteliğindeki bölgelerde inşa edilmesi durumu için parametrik bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Doğrusal olmayan dinamik çözümlemeler için her biri yedi farklı yapay yer hareketinden oluşan ve “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik” (2007)’de belirtilen tasarım spektrumları ile uyumlu olan toplam 21 farklı deprem toplumu üretilmiştir. Bu deprem toplumlarının üretilmesi aşamasındaki sayısal hesaplamalar ise TARCHTS adlı bilgisayar programı aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan yapı modellerinin ön boyutlandırması ve donatı seçimleri gibi ilk adım analizler idecad Statik adlı bilgisayar programında gerçekleştirilmiş ardından oluşturulan tüm yapı modellerinin yapı zemin etkileşimsiz ve yapı zemin etkileşimli olarak çözümlenmesi ise SeismoStruct (SeismoSoft Ltd.) adlı bilgisayar yazılımı yardımıyla yapılmıştır. Bu adımda yapılan çözümlemelerin tamamında ise, hem geometrik açıdan hem de malzeme bakımından doğrusal olmayan yaklaşım benimsenmiştir. Karşılaştırmalı bir inceleme gerçekleştirebilmek amacıyla ilk olarak yapıların temel seviyesinde rijit bağlı oldukları, sonrasında ise üç değişik yerel zemin üzerinde bulunmalarının etkileri irdelenmiştir.
In this study, representational structures that have a reinforced concrete style conveyer system of one, three and five floors were covered, and a parametric research was done for the condition of building of each construction in the areas of Z1, Z2 and Z3 local soil classes. For the non-linear dynamic analyses, 21 different earthquake simulation groups that consist of seven different artificial ground movements and that are compatible with the design spectra, which were included in “Turkish Earthquake Code” (2007), were formed. The numerical calculations that are needed for the formation of the earthquake communities were made by the computer software called “TARCHTS”. The first step analyses like pre-sizing and accessory selection of structural models having been designed were done with the computer software package called “Idecad Statik”. Then, the analyses of all the structural models soil-structure-interactively and soil-structure-non-interactively were done with the software called “SeismoStruct” (by SeismoSoft Ltd.). In all the analyses in that step, a non-linear approach was considered in terms of both geometric and materials. In order to make a comparative research, firstly structural models were analyzed at the level of the ground floor in a rigid-bound way, then they were analysed with the effects of being on three different local soil ground floors.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Anahtar kelimeler
Betonarme yapılar, Deprem, Yapı zemin etkileşimi, Yapısal analiz, Zemin, Earthquake, Structural analysis, Soil-structure interaction, Soil, Reinforced concrete structures
Alıntı