Düşük Dayanımlı Bindirmeli Betonarme Kolonların Farklı Eksenel Yükler Altında Yapı Performansına Etkisinin İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-11-13
Yazarlar
Yıldız, Halil
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bilindiği üzere, ülkemizin büyük bir bölümü deprem kuşağı içerisindedir. Yeter derecede mühendislik hizmeti görmeden üretilmiş yapılar, olası depremlerin yıkım olasılığını oldukça yüksek boyutlara taşımaktadır. Bu yüzden son yıllarda depreme dayanıklı yapı tasarımı için öngörülen yönetmeliklerin ve standartların yenilenmesi ve geliştirilmesi gerçekleştirilmiştir. Fakat yenilenen bu yönetmelik ve standartlardan önce inşa edilmiş yapılarda pek çok tasarım eksiklikleri ve uygulama yanlışlıkları bulunmaktadır. Özellikle beton kalitesinin düşük olduğu binalarda kolon boyuna donatı bindirme boyunun yetersiz olmasından kaynaklanan göçme durumları sıklıkla görülmektedir. Bindirme boyunun uzunluğuna bağlı olarak, mevcut betonarme yapıdaki donatı ve beton arasındaki aderans olumsuz yönde etkilenmekte ve böylelikle yapı elemanlarının dayanımlarında yadsınamayacak ölçüde düşüşler yaşanmaktadır. Bu sebeple oluşturulacak olan düşük dayanımlı betonarme konsol kolon modellerinde giderek artan kademeli sabit yatay kuvvet etkisi altında (deprem etkisi) kolon boyuna bindirme boyunun farklı eksenel yükleme oranlarında yapı performansına (davranışına) etkisi incelenecektir. Bu kapsamda mevcut binaları tam olarak modelize etmesi amacıyla ortalama dayanımı 10 MPa olan beton ve S220 düz donatı (220 MPa) kullanılmıştır. Böylelikle yapılacak olan bu deneysel çalışma ile ülkemizde sık karşılaşılan düşük dayanımlı betonarme binaları, hem kolon boyuna donatı bindirme boyunun yetersizliği ile birlikte tahlil etme imkanı bulunmuş olacak hem de bu elemanların güçlendirilmesi konusunda önemli bir deneysel veri tabanı oluşmuş olacaktır.
It is known that, the majority of our national territory is in seismic zone. The buildings constructed without sufficient engineering services, increase the risks of destruction of probable earthquakes to a higher level. Therefore, the legislations and standards for designing buildings durable to earthquakes, are renewed and improved in the recent years. However, the buildings constructed before those improvements, have plenty of design and application faults. Building collapsings, because of the insufficient longitudinal lap slice lenghts of reinforcements in the columns, is very common; especially for those which have low quality concrete. Depending on the lap slice length of the reinforcements, adherence between reinforcements and concrete, is effected negatively and therefore strength of the building elements are reduced with undeniable scales. Therefore, with the low strength concrete cantilever column models that are to be built, the effect of the longitudinal lap slice length of columns on the performance of buildings will be investigated; at various axial loading rates under the effect of increasing gradual static horizontal force (earthquake effect). Modeling the buildings those are in this scope, average strength of concrete 10 MPa and S220 plain reinforcement (220 MPa) are used. Thus, with this experimental study, not only the opportunity will be generated to investigate the insufficiency of longitudinal lap slice length of columns of low strength concrete buildings that frequently come up in our country, but also a very important experimental database about how to strengthen those elements will be formed.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
bindirme boyu, düz donatı, düşük dayanımlı beton, eksenel yük, axial load, lap splice, plain bars, low strength concrete
Alıntı