Bira Endüstrisi Arıtma Çamurlarının Aerobik Stabilizasyon Özelliklerinin İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-12-08
Yazarlar
Erginbaş, Burak
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Ülkemizde, endüstriyel atıksu arıtma çamurları gün geçtikçe daha fazla çevre problemi oluşturmaktadır. Katı atık düzenli depolama sahalarında karşılaşılabilecek muhtemel sorunların önüne geçmek için çamurun stabil olması yani organik içeriğinin biyokimyasal oksidasyon prosesi ile parçalanmış olması çok önemlidir. Mevcut düzeli depolama mevzuatı organik içeriği yüksek stabil olmayan çamuru tehlikeli atık olarak sınıflandırmaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak özellikle bira endüstrisi gibi yüksek organik madde içerikli çamura sahip olan endüstriler ciddi ölçüde artan atık yönetim maliyetleri ile karşılaşmaktadırlar. Bu çalışma, endüstriyel atıksu arıtma çamuru yönetiminin genel görünümünü, çalışmanın amaç ve kapsamını aynı zamanda ilgili yasal çerçeveyi içeren bir giriş sunmaktadır. İlave olarak, iki başlık üzerinde geniş bir literatür taraması sunulmuştur; (i) çamur stabilizasyon yöntemleri ve stabilizasyon sonrası nihai bertaraf yolları ve (ii) atıksu ve çamur karakterizasyonu odaklı bira endüstrisi atık profili. Ayrıca, bu çalışma bira endüstrisi için fizibıl ve nihai bertaraf yöntemi olarak düzenli depolamayı mümkün kılan bir çamur stabilizasyonu çözümü sunmaktadır. Uygun yöntem olarak aerobik stabilizasyon bir dizi laboratuvar çalışması ile değerlendirilmiş, stabilizasyon özellikleri incelenmiş ve nihai bertaraf için düzenli depolamanın uygulanabilirliği irdelenmiştir. İlaveten, arıtılan atıksuyun organik madde içeriği ile çamurun organik madde içeriği arasında ki bağlantı deneysel olarak araştırılmıştır.
Industrial wastewater treatment sludge is becoming to be a bigger environmental concern in our country everyday. To evade future landfill hurdles, it is essential for sludge to be stabilized which is defined as destruction of organic content by biochemical oxidation processes. Founded on this basis, current legislation on landfilling classifies unstabilized sludge with high organic content as hazardous waste. Therefore, industries with high organic content sludge, such as brewing industry, face considerably higher costs for waste management. This study provides an introduction including; overview of industrial wastewater treatment plant sludge management, aim and scope of the study with legal framework. Additionally, an extensive literature survey on two topics is presented; (i) sludge stabilization methods and post-stabilization final disposal routes and (ii) brewery industry waste profile with emphasis on characteristics of wastewater and sludge. Moreover, this study introduces a feasible sludge stabilization solution, for brewing industry, which allows landfill as a final disposal method. As an appropriate technique, aerobic stabilization is evaluated through a series of laboratory studies inspecting stabilization characteristics and examining landfill as a possible final sludge disposal method. Furthermore, a correlation between wastewater organic content and sludge organic content is explored.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
Bira endüstrisi arıtma çamuru, Çamur stabilizasyonu, Aerobik stabilizasyon, Brewing industry wastewater treatment sludge, Sludge stabilization, Aerobic stabilization
Alıntı