Enformasyon Sistemleri Ortamında Dinamik Yeteneklere Dayanan Yenilikçilik

thumbnail.default.placeholder
Tarih
Yazarlar
Orhon, Orhan
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Dinamik yetenekler yapısı, hızlı teknolojik değişikliklerin olduğu ortamlarda faaliyet gösteren özel kurumsal firmaların zenginlik yaratma ve zenginliği koruma metodlarını ve kaynaklarını analiz eder. Firmaların rekabet avantajınınsa farklılık yaratan süreçlere dayandığı, firmanın varlık pozisyonu ile de keskinleştiği görülmektedir. Dinamik yetenekler, ürün geliştirme, bilgi yönetimi ve karar verme gibi özel ve belirlenebilir süreçler kümesidir. Bu çalışmada, dijital ağları kullanarak müşteri değeri yaratmak amacıyla bir firmanın becerilerini ölçmek, tahmin etmek ve anlamak için uygulanabilir bir dinamik yetenekler teorisi olan Ağ Merkezli İş Yenilik Çevrimi incelenmiştir. Çalışmanın sonunda yapılan ampirik çalışmada bir firmanın yenilikçilik seviyesini belirten varyans teorisi kullanılmıştır ve sonuçlar çok büyük oranda tatmin edicidir.
The dynamic capabilities framework analyzes the sources and methods of wealth creation and capture by private enterprise firms operating in environments of rapid technological change. The competitive advantage of firms is seen as resting on distinctive processes, shaped by the firm’s asset positions. Dynamic capabilities are a set of specific and identifiable processes such as product development, knowledge management and strategic decision making. In this study, the Net Enabled Business Innovation Cycle which is an applied dynamic capabilities theory for measuring, predicting and understanding a firm s ability to create customer value through the business use of digital networks, is researched. At the end of the study, as an emprical study, variance theory is used to define a firm’s innovation level and the results are quite satisfying.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Dinamik Yetenekler, Ağ Merkezli İş Yenilik Çevrimi, Ağ Merkezli Organizasyonlar, Yenilik, Kaynak Temelli Yaklaşım, Dynamic Capabilities, Net Enabled Business Innovation Cycle, Net Enabled Organizations, Innovation, Resource Based View
Alıntı