Noniyonik Tekstil Yüzeyaktif Maddelerinin H2o2/uv-c Oksidasyonu Ve Biyolojik Arıtılabilirliği

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Erdinç, Elif
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, dokuma hazırlama aşamasında yaygın olarak kullanılan ticari noniyonik bir tekstil yüzeyaktif maddesinin (alkil polietilen glikol eter formülasyonunda) H2O2/UV-C ileri oksidasyon prosesi ile fotokimyasal arıtılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla pH, H2O2 ve kirletici konsantrasyonu gibi farklı proses değişkenlerinin arıtma verimindeki etkileri ve kinetikler değerlendirildi ve fotokimyasal arıtım için optimum reaksiyon koşulları belirlendi. Ayrıca, incelenen kirletici için en uygun arıtım tipi ve sırasını önermek amacıyla ham ve fotokimyasal olarak ön arıtılmış tekstil yüzeyaktif maddesinin biyolojik arıtılabilirliği çalışılmıştır.
In the present experimental study, the photochemical treatability of a commercial nonionic textile surfactant (a polyethylene glycol ether formulation) frequently used in the fabric preparation stage with the H2O2/UV-C advanced oxidation process was investigated. For this purpose, the effect of different process variables such as pH, H2O2 and pollutant concentration on the treatment efficiency and kinetics was evaluated and optimum reaction conditions of photochemical treatment were established. In addition, the biodegradability of untreated and photochemically pretreated textile surfactant was also studied to propose the most favorable treatment type and sequence for the investigated pollutant.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Anahtar kelimeler
İleri oksidasyon prosesleri, H2O2/UV-C prosesi, tekstil endüstrisi atıksuları, noniyonik yüzeyaktif madde, biyolojik arıtılabilirlik, Advanced photochemical oxidation processes, H2O2/UV-C treatment, textile industry wastewater, nonionic surfactant, biodegradability.
Alıntı