Robot Esaslı Projelerin Yönetimi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Sönmez, Emre
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu tez çalışmasında “Robot esaslı projelerin yönetimi” mühendislik yönetimi yaklaşımı içinde incelenmiştir. Tüm yaşantımız boyunca gerek iş, gerekse sosyal çevremizde, istesek de istemesek de, sürekli olarak çeşitli projelerle temas halinde bulunmaktayız. Ayrıca yaşamımızın kendisine de bir proje olarak bakabiliriz. Bu tez çalışmasında önce proje yönetimine bir giriş yapılmış, proje yönetimiyle ilgili temel bilgiler verilmiştir. Projelerde kapsam yönetimine değinilmiş ve kapsam yönetimi içinde iş ayrışım yapısı yaklaşımı ele alınmıştır. Projelerde zaman yönetimi incelenmiş, proje zamanlamasıyla ilgili olarak kritik yol ve kritik zincir yaklaşımları anlatılmıştır. Projelerde analitik hiyerarşi süreci incelenmiş, konuyla ilgili teorik bilgi verilmiştir. Endüstriyel robot projelerine giriş yapılmıştır. Endüstriyel robot projeleri içinde iki ana proje grubundan bahsedilmiştir. Bu proje grupları robotlu kaynak projeleri ve robotlu taşıma projeleridir. Robotlu kaynak projeleri altında robotlu gaz altı kaynağı projeleri ve robotlu punta kaynağı projeleri anlatılmış, robotlu TIG kaynağı, robotlu alüminyum kaynağı ve robotlu saplama kaynağı projeleri ile ilgili kısa bilgi verilmiştir. Robotlu taşıma projeleri altında robotlu makina yükleme boşaltma projeleri, robotlu pres projeleri, robotlu boya projeleri ve robotlu paletleme pojeleri anlatılmıştır. Robot projelerinde son olarak gelecekteki robot projeleriyle ilgili bilgi verilmiştir. İş ayrışım yapısı, kritik yol, kritik zincir ve analitik hiyerarşi süreci yaklaşımlarının robot projelerine uygulanması ile ilgili örnek çalışmalar yapılmıştır. Tez içinde verilen teorik ve uygulama bilgileri bir araya getirilerek robotlu otomasyon projelerinin yönetimi ile ilgili genel bir değerlendirme yapılarak sonuçlar ortaya konmuştur.
In this thesis, management of robot based projects is analysed with approach of engineering management. During our all life, either we want or not, we always get in touch with various projects in business and social environment. Furthermore, we consider our life as a project. In this thesis, firstly project management is introduced and basic information about project management is informed. Scope management in projects is mentioned and work breakdown structure is explained. Time management in projects is mentioned and critical path and critical chain approaches are explained. Analytic hierarchy process is mentioned and basic information about analytic hierarchy process is informed. Industrial robot projects are introduced. Two main project groups in robot projects are mentioned. These project groups are robotic welding projects and robotic handling projects. Robotics arc welding project and robotics spot welding project in robotics welding projects are explained and basic information about robotics TIG welding, robotics aluminum welding and robotics stud welding are informed. Robotics machine loading unloading project, robotics pres project, robotics painting project and robotics palletizing project in robotics handling project are mentioned. Finally in robotics projects, robotics projects in future is explained. The case studies were performed on robotics projects in terms of work breakdown structure, critical path, critical chain and analytic hierarchy process. As a result, theorical information and applications are get together and combined. Common evaulation and conclusion are explained.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
Proje Yönetimi, İş Ayrışım Yapısı, Kritik Yol, Kritik Zincir, Analitik Hiyerarşi Süreci, Robot Projeleri, Project Management, Work Breakdown Structure, Critical Path, Critical Chain, Analytic Hierarchy Process, Robot Projects
Alıntı