Endüstri Mühendisliği Eğitiminde Matematik Ders İçeriklerinin Belirlenmesine Bulanık Ahp Yöntemi İle Çözüm Önerisi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Gültaş, İlkay
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışma “Endüstri Mühendisliği Eğitiminde Yöneylem Araştırması Baz Alınarak Matematik Ders İçeriklerinin Belirlenmesi” problemini bir çok ölçütlü karar verme problemi olarak ele alarak, öğretim elemanlarının görüşlerinin bölümlerin özgörev tanımına katılmasını hedeflemektedir. Çok ölçütlü karar verme probleminin çözümüne yönelik bulanık AHP metodu kullanılmıştır. Sonuç olarak, bulanık AHP metodu ile elde edilen ağırlık katsayılarının sadece alternatifler arasından birinin seçilmesi problemlerinde değil, farklı alternatiflerin hangi ağırlıklarla kullanılması gerektiğine yönelik problemlerde de kullanılabileceği, böylelikle müfredat geliştirme problemlerine analitik bir yaklaşım olarak kullanılabileceği görülmüş olmaktadır.
This study, aims to make the faculties’ opinions be added to the departments mission, by way of taking up “The Determination of the Mathematics Course Syllabuses in the Industrial Engineering Education from the Operations Research Perspective” problem as a multicriteria decision making problem. Fuzzy AHP is used as a multicriteria decision making approach. As a result, the weights found by Fuzzy AHP are not only used in alternative selection problems, but can also be used in the problems that interest in using different alternatives simultaneously. Consequently, Fuzzy AHP can be used as an analytical solution approach to solve curriculum development problems.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
bulanık ahp, müfredat geliştirme, çok ölçütlü karar verme, fuzzy ahp, curriculum development, multicriteria decision making
Alıntı