Bilgi Teknolojileri Ve Eğitim Etkileşimi Üzerine Bir Araştırma

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Sarı, Tuncay
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Kitle iletişim araçları ve bilgisayarlar, eğitimin vazgeçilmez unsuru olmaya başlamışlardır. İletişim alanındaki bu gelişmeler, eğitimde bir paradigma değişimi yaşanmasına sebep olmuştur. Bu bakımdan araştırmamızda ilk olarak eğitim kavramı ve eğitim ihtiyacı ele alınmış ve işletme amaçları ile bütünleştirilmesi incelenmiştir. İkinci olarak ise eğitimin tarihsel süreç içindeki boyutu ve özellikle işletmelerin son on yıllık eğitim anlayışı incelenmeye çalışılmıştır. Günümüzde eğitim, etkileşim araçlarının ve internetin etkin kullanmasıyla uzaktan yapılabilmektedir. Bu yönüyle eğitim artık dijital dünyada kendine yön bulmaya çalışmaktadır. Buradan hareketle, üçüncü bölümde uzaktan eğitim, bilgisayar destekli eğitim ve eğitim yazılımları kapsamlı olarak ele alınmıştır. Türkiye’deki durumu ortaya koyabilmek adına ise, Türkiye’deki bilgisayar destekli uzaktan eğitim çalışmaları ele alınmıştır. Ayrıca, işletmelerin bu konuyla ilgili yatırımları, aldıkları eğitimler, eğitimi nereden aldıkları, interneti ve bilgisayarı eğitim amaçlı kullanımları, bilgi teknolojilerinin eğitimdeki rolü, işletmelerin bu konudaki tutum ve davranışları, İstanbul Sanayi Odasının belirlediği 500 Büyük Sanayi Kuruluşuna yapılan bir anketle araştırılmıştır. Anketle ilgili olarak çeşitli hipotezler kurulmuş ve istatistik paket programı(SPSS) kullanılarak hipotez testleri yapılmıştır. Ayrıca ankete verilen cevapların, eğitim kurumlarına ve işletmelere geri besleme sağlayacağı düşünülerek, anket sonuçlarının tümü internette ve EK B bölümünde sunulmuştur.
Mass media tools and computers become the basic components for training. Developments in communication technology caused a change of paradigm in training. From this point of view we first considered the concept and necessity of training and how to join it with company objectives. Next, we tried to examine the historical dimension of training, which includes especially last ten years. Nowadays, it is possible to train people by distance education with effective use of interaction tools and internet. From this point of view, education tries to find its way in digital world. Therefore, in the third part we examined distance education, computer aided training and training sofwares. To consider the situation in Turkey, we examined the computer aided distance learning projects in Turkey. Furthermore, we examined the investments, training subjects, training resources, use of computer and internet for education, the role of information technology in education, the attitudes and behavior of companies with a questionnaire prepared for 500 Large Industry Companies which are determined according to ISO criterias. We established some hypothesis and tested them by using statistic package (SPSS). Lastly, we published the all results of questionnaire to feedback for training centers and companies on the web and in Appendix B.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Anahtar kelimeler
Bilgi teknolojileri, Uzaktan eğitim, Bilgisayar destekli eğitim, Etkileşim, Information technology, Distance education, Computer aided training, Interaction
Alıntı