Kendine İlgin Kümelerin Bağlantısızlığı Ve Kendine-ilgin Kümelerin Dışbükey Dürümünü Bulan Bir Yöntem

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Koçyiğit, İlker
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, Rn ’deki kendine-ilgin bir küme için, şu farklı fakat ilintili iki soruyu ele aldık: 1) Verilen kendine-ilgin bir kümenin bağlantısızlığına nasıl ve hangi şartlaraltında karar verebiliriz? 2) Verilen kendine-ilgin bir kümenin dışbükey dürümüne nasıl karar verebiliriz? Bu sorulardan ilkiyle ilgili olarak yapılan çalışmada, Rn ’deki her bağlantısız kompakt kümenin, d(c,T\c) uzaklığının pozitif olması koşulunu sağlayan bir c kompakt altkümesinin var olduğu gerçeğinden yola çıkılmıştır. Verilen bir epsilon pozitif sayısı için, kümenin bağlantısızlığına ya da yukarıda bahsedilen koşulu sağlamadığına karar veren bir metod sunulmuştur. İkinci soru için ise, T nin dışbükey dürümünün politop olabilmesi için bir yeter koşul sunulmuştur. Ayrıca, bu gibi politopların köşe noktalarının belirlenebilmesi amacıyla, inşa yöntemi kullanılarak yeter koşul ispatlanmıştır.
In this work, for a self-affine set in Rn, we study the following two different but related questions: 1) How can we decide the disconnectedness of the given self-affine set, and in what conditions? 2) How can we find the convex hull of the given self-affine set? For the first one, we attack the question by using the fact that every disconnected compact set in Rn has a compact subset c such that the distance d(c,T\c) is positive. We introduce a method that decides the disconnectedness of the given set or that it does not satisfy the condition above for a given positive epsilon. For the second question, we give a sufficient condition for the convex hull of T to be a polytope. Furthermore we can find the vertices of such polytopes. For this purpose, we use the construction method to prove the sufficiency.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
Kendine-ilgin küme, Bağlantısızlık, Bağlantılılık, Dışbükey Dürüm, Self-affine set, Disconnectedness, Connectedness, Convex Hull
Alıntı