Isıya Duyarlı Ve Isı Yönetimi Yapabilen Akıllı Tekstillerin Geliştirilmesi

thumbnail.default.placeholder
Tarih
2014-02-18
Yazarlar
Uludağ, Burcu
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada literatürdeki benzer çalışmalardan farklı olarak, tekstil malzemeleri biyouyumlu, çevre dostu ve vücut sıcaklığına yakın bir sıcaklıkta ısıya duyarlı davranış gösteren bir ısıya duyarlı polimer ile kaplanmış, ilave olarak iki tip faz değiştiren malzeme katkısıyla söz konusu tekstillerin ısı yönetim kabiliyetleri iyileştirilmiştir. Isıya duyarlı polimer katkılı kumaş, vücut sıcaklığının altındaki bir sıcaklıkta daha hidrofil ve boyutsal olarak daha genleşmiş bir yapıdadır. Vücut sıcaklığının üstünde ise, hidrofilitesi nispeten daha düşük ve boyutça daha küçülmüş bir yapıya sahiptir. Ayrıca söz konusu polimer uygulamasının, kumaşların hidrofilitelerini iyileştirdiği tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar literatürdeki çalışmalarla kıyaslandığında, çalışmada kullanılan polimerlerin karakterizasyon sonuçlarının literatür ile örtüştüğü, ayrıca işlem gören kumaşlara polimerlerin başarılı bir şekilde transfer edildiği gözlenmiştir.
In this study, differently from previous studies, application of thermo-regulated and thermo-responsive materials to the textile materials were investigated. Fabrics were coated with biocompatible, enviromentally friendly thermo-responsive polymers which can respond temperature change at nearly body temperature, also with addition of two types of phase change materials thermal properties of the textiles were enhanced. Thermally responsive fabrics, have a swollen structure at a temperature below body temperature due to hydrophility. Whereas, at temperatures above body temperature, thermally reponsive fabrics’ hydrophility reduces and fabrics exhibit a shrinkage behavior. Furthermore, it was obtained that hydrophility properties of the fabrics developed with the polymer treatment and treated fabrics show a termally responsive behavior with enhanced thermal properties. As a result, characterization results of polymers found similar to the literature and results show that polymers were transferred to the fabrics succesfully.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2014
Anahtar kelimeler
Akıllı tekstiller, ısıya duyarlı tekstiller, faz değiştiren malzemeler, Smart textiles, termally responsive textiles, phase change materials
Alıntı