Steganografik Kütüphane Tasarımı

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Erkin, Zekeriya
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Internet ve Internet teknolojilerinin günlük hayata kazandırdıkları hız her alanda verim artışına ve hayatın kolaylaşmasına sebep olmuştur. Ancak, milyonlarca kullanıcın paylaştığı bir ortamda güvenliğin ve bu güvenliğin bir parçası olan güvenli iletişimin amacına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi önemli bir çalışma konusudur. İletişimin varlığının bile gizli olduğu durumlarda iletişim kullanılan steganografi eski bir sanat olmakla beraber günümüz teknolojisi ile kendisine farklı bir uygulama alanı bulmuştur. Sayısal steganografi adı verilen ve gelişmiş teknolojinin nimetlerinden yararlanılan bu alanda araştırmalar oldukça yenidir. Bu tezde günümüze kadar yapılmış çalışmalar derlenmekte ve araştırmacıların çalışmalarını var olan diğer algoritmalar ile test edebilecekleri bir platform sunulmaktadır. Bu platformda tezde incelenen konular Java programlama dili ile gerçeklenmiştir. Modüler yapısı ile hazırlanan bu kütüphaneye yeni algoritmalar kolayca eklenebilir.
Steganography is the art of secret writing that aims to conceal the existence of a private message to be sent. Steganography, derived from Greek roots “steganos” and “graphein,” literally means covered writing. In practice, this is mostly achieved by transmitting a message on a channel where some other kind of information is already being transmitted. In this thesis, the state of art is observed in detail. A steganographic library, which contains the most important algorithms, is implemented. This library could be used as a test platform or even steganographic software. Finally, the usage of this library is demonstrated with an interface written in Java.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Steganografi, gizli iletişim, kriptografi, Internet güvenliği, gizli yazı, Steganography, secret communication, cryptography, Internet security, secret writing.
Alıntı