İmar Planı Değişikliklerinin Değerlendirilmesi: Zeytinburnu Örneği

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-11-19
Yazarlar
Demir, Aysel Müge
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, İstanbul Metropoliten Alanı içinde gelişim süreci ve mevcut yapısı ile bir örnek teşkil eden Zeytinburnu ilçesinde yapılmış plan değişiklikleri incelenmiştir. İmar planı değişikliklerinin yalnızca kamu yararının zorunlu kıldığı durumlarda, bilimsel esaslara uygun olarak ve plan ana kararlarını bozmayacak şekilde yapılması gerekmektedir. Önerisi getirilen plan değişikliklerinin kabul sürecinde bu esaslara uygunluğu objektif bir bakış açısıyla değerlendirilmeli ve kamu yararı vazgeçilmez bir öncelik olmalıdır. Çalışmada incelenen plan değişiklikleri üzerine gelmiş oldukları planlara ve türlerine göre ayrılarak bir envanter oluşturulmuş, bu envanterden de kullanımlar arasındaki değişimleri gösteren bir matris elde edilmiştir. Mekânsal değişim alansal olarak hesaplanarak plan ana kararları ile karşılaştırılmış, planlar üzerinde yapmış olduğu etkiler incelenerek 1995-2009 yılları arasında Zeytinburnu ilçesinde kabul edilmiş olan plan değişikliklerinin 3194 sayılı İmar Kanunu ve ona bağlı yasal düzenlemelerle belirlenmiş olan esaslara uygunluğu tespit edilmiştir.
In this study, the construction plan modifications in Zeytinburnu district which is an example for İstanbul Metropolitan Area with its development process and present structure are analysed. Plan modifications should only be carried out under certain circumstances that public good necessitates, in accordance with scientific principles, and without deteriorating the main decisions of the original plan. During the process of approval, plan modifications proposed to the institutions in authority should be objectively evaluated in terms of their compatibility with these principles, and public good should be considered as an indispensable priority. In this study, an inventory has been developed in which the original plans and the types of the modifications have been classified. And from this inventory, a matrix that shows the changes in land use is obtained. Regional changes anticipated by these plan changes have been calculated spatially and compared to the main decisions of the plan. Then the effects of these changes on the original plan have been examined, and the compatibility of the plan modifications approved between 1995-2009 in Zeytinburnu district with the Zoning & Construction Law no: 3194 and the principles defined by the related regulations has been determined.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
İmar Kanunu, İmar Planı, İmar Planı Değişikliği, Zeytinburnu, Construction Law, Construction Plans, Construction Plan Modifications, Plan Changes, Zeytinburnu
Alıntı