Optik Ağlarda Yönlendirme Ve Dalga Boyu Atama Yöntemlerinin Ağ Yapısına Bağlı Olarak Etkinliğinin İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Serova, Ayşegül
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Yol bulma ve dalga boyu atama problemi dalga boyu bölümlemeli çoğullama yöntemine dayalı yönlendirme yapan tam optik ağlarda önemli bir yer tutmaktadır. Yapılan çalışmada yol bulma ve dalga boyu atama problemi ve çözümleri ele alınmıştır. Bu konuda yapılmış bazı çalışmalara da yer verilmiştir. Değişken trafik altında alternatif yollardan en kısa olanının seçildiği ASP, en az tıkanık olan yolu seçen FPLC, FPLC_k, en az yoğun olan yolu seçen LLR yöntemleri gerçeklenmiştir. Bu çözümlerin ağ yapısına kenar eklenmesi durumunda başarımlarının değişimi simulasyon yöntemiyle gösterilmiştir. Ağ yapısına kenar ekleme işlemi, ağaçtan tam bağlı grafa doğru ve var olan topolojide yer alan kenarlara paralel kenarlar eklenerek iki şekilde yapılmıştır. Simulasyonda dalga boyu seçme yöntemlerinden, ilk uygun, en çok kullanılan ve uygun olan dalga boylarından herhangi birini seçen yöntemler kullanılmıştır.
Routing and wavelength assignment (RWA) is an important issue in the WDM routed optical networks. The problem and approaches to address RWA problem is the concept of this study. Fixed paths least congested (FPLC), FPLC_k an adaptation of FPLC, least loaded routing (LLR) and alternate shortest path (ASP) schemes are implemented and their performance is observed via simulation. Random, Most Used and First Fit wavelength assignment approaches are used to select a wavelength for the lightpath. The behaviour of the schemes are tested as the connectivity of the graph is increased from a tree structure to complete graph by adding non-existing edges to the graph. Another case examined is adding new parallel edges to the edges in the original network toplogy.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Anahtar kelimeler
yol bulma ve dalga boyu atama, wdm yönlendirmeli ağlar, dalga boyu seçme yöntemleri, en az tıkanık olan yol, fplc, en az yuklu olan yol, llr, alternatif yollardan en kısa olan yol, asp, ilk uygun dalga boyu, en çok kullanılan dalga boyu, routing and wavelength assignment, rwa, fixed paths least congested, fplc, least loaded routing, llr, alternate shortest path, asp, first fit, most used, random wavelength assignment
Alıntı