Gürültlü Altında Sınırlı Uyarlamalı Ters Kontrol

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Er, Deniz
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Kontrol Teorisinin amacı dinamik sistemin en doğru ve sağlam olarak istenilen şekile davranmasını sağlamaktır. Bu amaç, sistemin kararlı hale getirilmesi, kontrolü, ve sistemdeki gürültünün yok edilmesi olarak üç ana gruba ayrılabilir. Konvansiyonel kontrol sistemleri, lineer olmayan veya sistemin dinamiklerinin zamanla değiştiği durumlarda yetersiz kalmaktadırlar. Uyarlamalı ters kontrol metedolojisi bu tip sistemlerin kontrolünde kullanılabilir. Bu çalışmada lineer ve lineer olmayan sistemler kontrol edilmeye çalışılmıştır. Yapay Sinir Ağları ve Uyarlamalı FIR filtreler, Gradient-Descent tabanlı algoritmalarla eğitilmiş, sistemin modeli, kontrolorü ve gürültü yok edici olarak kullanılmıştır. Algoritma sistemin modelinin çıkarılmasına, kontrolörünün ve gürültü yok edicinin elde edilmesinde ayrı izin vermektedir. Kullanıcının belirlediği sınırlı kontrol de sağlanabilir.
The aim of control theory is to force the dynamical system to behave in user specified manner as accurately, and as robust as possible. The aims may be separated into three parts; stabilizing the plant, controlling the plant and disturbance cancelling. Conventional control systems are not adequate in such as non linear or time varying dynamic in controlled system. Adaptive inverse control is a methodology, which achieves to control these kinds of systems. In this work both linear and nonlinear plants are tried to be controlled. Neural networks and FIR filters, which are trained by gradient-descent based algorithms, are used for modelling, control and disturbance cancelling. The algorithm allows separate implementation of the adaptive controller, plant model and disturbance canceller. General user specified constraints on the control effort may be satisfied.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
Uyarlamalı Ters Kontrol, Yapay Sinir Ağları, Uyarlamalı Filtreler, Adaptive Inverse Control, Neural Networks, Adaptive Filters
Alıntı