İstanbul Metropolü Dahilindeki Çevre Yollarının Bitkisel Tasarım Açısından İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2010-07-13
Yazarlar
Eroğlu, Serpil
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Kentsel yeşil alanların, kentsel fonksiyon alanlarının biri olmalarına bağlı olarak, kent iklimi içerisinde ürettikleri birçok sosyal ekonomik, ekolojik faydalar vardır. Yeşil alanların fiziksel ve sosyal çevre ekseninde sağladıkları faydalara karşın, kentsel yerlerdeki yeşil alanların nitelik ve nicelik bakımından yetersizliği önemli sorunlardan biridir. Yetersizliğin söz konusu olduğu önemli elemanlardan biri de yol bitkilendirmeleridir. Bunlar, yollara ve dolayısı ile kentlere hareket ve canlılık getirici; kentteki birçok olumsuz koşulu iyileştirici bir faktördür. Türkiye nin en kalabalık ve en gelişmiş kenti olan İstanbul’da her yıl yol yapım ve bakım çalışmaları için büyük bütçeler ayrılmasına karşın yapılan çalışmalarla istenen etki ve süreklilik sağlanamamaktadır. Bu doğrultuda tez çalışmasında; yol ve kavşak bitkilendirmeleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda; ekolojik koşullar ve yol şartları dikkate alınarak standartlara uygun seçilen bitki türlerinin doğru tesis teknikleri ile uygulanması neticesinde düzenlemelerde başarı ve istenen etkinin sağlanabileceği vurgulanmıştır. Ayrıca; seçilen bitki türlerini tasarımlarda bir araya getirirken özen gösterilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Urban green spaces, as functional urban areas provide many social, economical and ecological benefits to their urban environment. Although green spaces offer many benefits for the physical and social environment of the city, the lack of quality and quantity of green areas create a huge problem for the city and make it impossible for city inhabitants to take advantage of them. Scarce amount of roadside plantation design is a negative factor preventing the livability of the city. Although a large budget is supplied for the construction and maintenance of highways highly populated metropolitan İstanbul city grows every year. Therefore it is not possible to create the desired influence and its sustainability. In this thesis; plantations regarding the highways and crossroads are analyzed. Concluding the study, the fact that success and desired effect can be achieved by choosing the right type of plant species regarding the ecological and highway related conditions and using right plantation techniques is emphasized. Also, different species should be combined carefully when creating plant groups in highway planting designs.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Anahtar kelimeler
bitkisel tasarım, karayolu, ağaçlandırma, yol kenarı iyileştirmeleri., planting design, highways, afforestation, roadside improvement.
Alıntı