Yapı-kent İlişkisi Bağlamında Karma Kullanımlı Yapılar

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-06-22
Yazarlar
Varol, Ayşe İnci
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada amaçlanan, yapıların bulundukları kentle ilişkisinin karma kullanımlı yapı örnekleri üzerinden değerlendirilmesidir. Değerlendirilme kapsamındaki örnekler İstanbul içinden seçilmiştir. Örnek çalışmanın karma kullanımlı yapılar üzerinden yapılmasının nedeni, bu yapıların sayısının gün geçtikçe artması ve kentin birden çok ihtiyacına yönelik tasarlanması sayesinde kentle farklı açılardan ilişkilendirilme potansiyeli taşımasıdır. Bu bağlamda, dünyanın, mimarlığı ve onun ürünlerini etkileyen fiziksel ve sosyal değişiminden bahsedilmekte, kenti oluşturan insanlar ve mimari oluşumların, yapılarla karşılıklı ilişkisi irdelenmekte, yapıların mimari kimliğinin kent insanı ve yaşantısı ile olan karşılıklı etkileşimine değinilmektedir. Günümüz dünyasının ekonomik, teknolojik, sosyal ve fiziksel dönüşümünün gözlemlenebileceği karma kullanımlı yapı kavramının dünyadaki ve Türkiye’deki gelişimi incelenmekte, oluşma gerekçeleri ve barındırdıkları fonksiyonlara ait tespitler yapılmakta ve bu kavramın İstanbul’daki karşılığına değinilmektedir. Çalışmada, İstanbul içinden örnek olarak seçilen yapılar, yapı-kent ilişkisi bağlamında değerlendirilmektedir. Mekan dizimi, bağlantı tabloları ve SWOT analizi yöntemleri ile örnek projelere ait analizler gerçekleştirilmektedir. Yapılan analizler üzerinden karşılaştırmalar ve değerlendirmeler yapılmakta ve öneriler geliştirilmektedir. Sonuçta, karma kullanımlı yapılar üzerinde yapılan analiz değerlendirmeleri ile, yapı-kent ilişkisinin farklı yönleriyle ele alınması sağlanmakta ve elde edilen bulguların yeni tasarımlar için veri oluşturması amaçlanmaktadır.
The aim of this thesis is to analyse the relations between the buildings and the city. Mixed-used buildings in İstanbul are chosen as the examples of the case study. The reasons of analysing mixed-used buildings are the increasing number of these buildings and the potential of associating these buildings and the city by different points of view because of the diversity in their functions. The conceptions which influence the building-city relations are examined, the effects of the physical and social exchange of the world on architecture are defined and interactions between buildings and city and between people’s lives and buildings’ architectural identity are defined. Mixed-used building conception is examined, the definition of the conception and the development of it in the world and in Turkey, the reasons about the occurence of it and the functions that it contains are mentioned. Selected mixed-used buildings in İstanbul are analysed in the context of the building-city relations. The ‘space syntax’, ‘connection tables’ and ‘SWOT analysis’ methods are established and the analyses are made. Results of the analyses are compared with each other and suggestions are presented. To sum up, with the case study of mixed-used buildings in İstanbul, building-city relations are analysed in different aspects. The aim of this work is to use the findings about the analyses’ results in the design process of new buildings.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
Yapı-kent ilişkisi, Karma kullanımlı yapılar, Mekan dizimi, SWOT analizi, Building-city relations, Mixed-used buildings, Space syntax, SWOT analysis
Alıntı