Brıghton Daki Kraliyet Sarayı

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Günsoy, Emine Deniz
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmanın konusu, Kral 4. George’un Brighton’daki Kraliyet Sarayı’dır. Giriş bölümünde, binanın tez konusu olarak seçilmesinin sebepleri, tezin yazılmasında kullanılan yöntemler ve tezi sınırlayan faktörler incelenmiştir. Giriş bölümünden sonra, 18’inci Yüzyıl’dan 19’uncu Yüzyıl’ın ortasına kadar geçen süre içerisinde İngiliz mimarisinde etkisini gösteren ulusal ve uluslararası akımlar incelenmiştir. Bunu takip eden bölümde, Kraliyet Sarayı’nın yapıldığı yer olan Brighton’un tarihsel gelişimi, toplumsal yapısı ve mimarisine göz atılmış, şehrin gelişiminde Kral 4. George’un önemi vurgulanmıştır. Sonraki aşamada, sarayı yaptıran Kral 4. George’un hayatı, sanata ve mimarlığa olan ilgisi bağlamında incelenerek bu alanda yaptığı katkılara değinilmiş ve sarayın oluşumunda etkisi olduğu düşünülen kişilik özelliklerinin altı çizilmiştir. Bir diğer bölümde ise, binanın mimarlık tarihi ele alınarak basit bir çiftlik evi olarak 1786 yılında kiralandığı dönemden, Kral 4. George’un Kraliyet Sarayı haline gelene kadar geçirdiği yapım aşamaları ve bu aşamaları gerçekleştiren mimar ve dekoratörlerin, burada görev almalarına kadar geçen süre içerisindeki çalışmalarına göz atılmıştır. Son olarak, sarayın yapıldığı arsanın vaziyet planı, burada bulunan diğer yapıların da tarihçesine göz atılarak incelenmiş; sonra sırasıyla sarayın yapısal nitelikleri, cepheleri ve iç mekanları incelenerek görülen çeşitli mimari akımların üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde ise, sarayın bugünkü durumuna gelene kadar geçirdiği aşamaların bir analizi yapılarak, geçirdiği tarz değişikliklerinin nedenleri irdelenmiş ve binanın şekillenmesinde işvereninin, Kral 4.George’un önemi vurgulanmıştır.
The subject matter of this thesis is the Royal Pavilion in Brighton, the palace of King George IV. In the Introduction, the reasons for choosing the building as the subject matter, the method of the thesis and the limits to it are explained. The thesis continues with the analysis of the prevalent architectural styles in England from the 18th until mid-19th century. This is followed by a brief look at the development of the location of the subject matter. The historical development of Brighton is discussed, with emphasis on the economical and socio-cultural changes to the town in the 18th and early 19th centuries that eventually reflected on the architecture of that region. At the same time, the life of King George IV is analysed in terms of his interest in art and architecture, together with his life style. In the following chapter, the architectural history of the Royal Pavilion is studied in detail, with emphasis on the phases that the building went through, from the period of Henry Holland until John Nash completed his alterations in 1823. This is followed by the main chapter of this thesis, where the building is analysed completely. In this part, various architectural styles evident in the exteriors and interiors of the building are discussed intensively. Finally, the results of this study are evaluated in the Conclusion.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Anahtar kelimeler
Egzotik Yeniden Canlandırma, John Nash, Brighton, Kral 4. George Dönemi, Exotic Revival, John Nash, Brighton, King George IV (Regency) Period
Alıntı