Tripalmitinin Konjuge Linoleik Asit Ve Laurik Asit İle Enzimatik Asidolizi

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-06-29
Yazarlar
Çağlar, Hacer
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Konjuge linoleik asit (KLA) linoleik asidin (C 18:2) geometrik ve pozisyonal izomerlerini içeren bir karışım olup sağlık ve gıda özellikleri açısından yararlı olan yağ asididir. KLA aterosklerosis riskini azaltır ve antikanserojenik olan bir asittir. Son zamanlarda enzimatik asidoliz ile triaçilgliserollere (TAGs) KLA ve orta zincirli yağ asitleri katılarak gıdaların KLA ve orta zincirli yağ asitleri içeriğini artırmak üzere pek çok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, tripalmitine enzimatik olarak KLA-laurik asit karışımı katarak, sağlık özellikleri iyileştirilmiş düşük kalorili yapılandırılmış yağ üretimidir. Tripalmitinin (TP) KLA-laurik asit karışımı ile asidolizi hekzan ortamında 1,3-spesifik lipaz, Lipozyme TL IM (Thermomyces lanuginosa) varlığında, farklı proses koşullarında incelenmiş ve proses koşulları optimize edilmiştir. Asidoliz reaksiyonları, TP ve yağ asidi içeren substrat karışımı (1 g), enzim ve 5 mL hekzan kullanılarak orbital karıştırıcıda 220 rpm ve 50°C’de yürütülmüştür. Reaksiyonun sonunda triaçilgliseroller (TAGs) ve serbest yağ asitlerinden (FFAs) meydana gelen reaksiyon ürünlerinden yapılandırılmış yağları saf olarak elde edebilmek için karışıma 0,02 M NaOH çözeltisi ile titrasyon yapılarak FFAs’ler ayrılmıştır. Yapılandırılmış TAGs’ların yağ asitleri bileşimleri gaz kromatografi yöntemi ile belirlenmiştir.
Conjugated linoleic acid (CLA) which is a mixture of geometric and positional isomers of linoleic acid (C 18:2) has nutritional and health benefits. CLA decreases the risk of atherosclerosis and has anticarcinogenic effects. CLA also lowers the insulin resistance and consequently insulin levels. Lauric acid (C 12:0) is a medium-chain fatty acids contents of foods by means of enzymatic acidolysis to incorporate of CLA and medium-chain fatty acid into triacylglycerols (TAGs). The purpose of this study is to enhance the nutritional properties and calorific value of tripalmitin by the incorporation of CLA-lauric acid mixture into tripalmitin by enzymatic acidolysis. Enzimatic acidolysis of tripalmitin with CLA-lauric acid mixture were examined under different process conditions and, this process conditions were optimized using Lipozyme TL IM (Thermomyces lanuginosa) lipase in hexane. Acidolysis reactions were conducted using 1g of substrates, enzyme and 5 mL n-hexane in an orbital shaker at 220 rpm and 50°C. Reaction products consisted of TAGs and free fatty acids (FFAs) were titrated against a 0,02 M NaOH to separate the TAGs from FFAs. Fatty acid compositions of TAGs were determined by gas chromatography.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
yapılandırılmış yağlar, enzimatik asidoliz, tripalmitin, konjuge linoleik asit, laurik asit, structured lipids, enzymatic acidolysis, tripalmitin, conjugated linoleic acid, lauric acid
Alıntı