Kısıtlar Teorisi Ve Proje Yönetiminde Bir Uygulama

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Gürses, Meliha
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Birçok organizasyon için amaç, şimdi ve gelecekte daha büyük verimlilik ve karlılıktır. Amaç karlılık olduğu için sistemin daha yüksek düzeyde kar elde etmesini engelleyen kısıtlar ortadan kaldırılmalıdır. Her organizasyon kendi içerisinde bir sistemdir. Bu çalışmada öncelikle, sitemlerin performansını geliştirme ve arttırma yönünde, sisteme bütünleşik bir bakış açısıyla bakan ve sistemin kısıtlarının nasıl iyileştirileceği ya da ortadan kaldırılacağı konusunda yeni bir yaklaşım getiren Kısıtlar Teorisi yaklaşımı incelenmiştir. Kısıtlar Teorisi organizasyonların bir çok alanlarında kullanılmakta ve kullanımı sonucu yüksek başarı elde edilmektedir. Kısıtlar Teorisinin uygulandığı en önemli alan ise Proje Yönetimindeki uygulamasıdır. Bu uygulama da karşımıza Kritik Zincir Proje Yönetimi yaklaşımını çıkarmaktadır. Çalışmanın ikinci kısmında ise Kısıtlar Teorisinin Proje Yönetiminde uygulanma şekli olan Kritik Zincir Proje Yönetimi detaylıca incelenmiş ve bu yöntemin proje yönetimine ve dolayısı ile organizasyonlara sağladığı faydalar vurgulanmıştır. Çalışmanın son kısmı, uygulama kısmında ise, kritik yol ile planlanmış bir projenin çalışmanın ikinci kısımda anlatılan Kritik Zincir proje planlama metodolojisi ile Kritik zincir planlaması yapılmıştır. Sonuç olarak Kritik Zincir yaklaşımı ile yönetilen ve planlanan projelerin organizasyona kazandırdığı zaman tasarrufu ve etkin kaynak kullanımı ile başarılı bir sonuç elde edilmiştir.
Many organizations’ main goal is to be more productivity and more profitable now and in the future. There are constraints in the system these obstruct to have more profit so these constraints must be eliminated. Each organization is a system at all. In this study first of all, the Theory of Constraints has been explained. The Theory of Constraints is a new performance improvement methodology that is suggests ways how to improve or eliminate systems constraints. The Theory of Constraints thinks that all systems must discuss totally. The Theory of Constraints is used in many eras in organizations and organizations gain great success by using the theory. The most important usage era of the theory of constraints is project management application. This application has known in the literature as Critical Chain Project Management. In the second part of the study, The Critical Chain Project Management methodology has been explained and its benefits bring to project management and organization has been discussed. In the last part of the study, a project, that has been planned by the critical path methodology, has been re – planned by the critical chain methodology. In conclusion, we can see the organizations benefits such as time reducing and effective resource planning by using the critical chain project management methodology.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
Kısıtlar Teorisi, Proje Yönetimi, Kritik Zincir Proje Yönetimi, The Theory of Constraints, Project Management, Critical Chain Project Management.
Alıntı