Kalite Problemlerinin Sınıflandırılmasında Çok Kriterli Pareto Analizi

thumbnail.default.alt
Tarih
2011-12-08
Yazarlar
Özgüvenç, Duygu
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Kalite, günümüzde rekabette üstün konuma gelmede, pazarlarda kalıcı bir başarı sağlamada ve müşteri tatminini hedefleyerek müşteriyle uzun vadeli ilişkiler geliştirmede anahtar bir kavram haline gelmiştir. Kalitenin bu kilit rolü bir yandan pazarların globalleşmesi, rekabetin biçim ve şiddetinin değişmesi ve teknolojik ilerlemelere dayandırılabileceği gibi, bir yandan da müşteri istek ve beklentilerinin değişerek bu beklentilere en üst düzeyde cevap alabilme istekleri gibi nedenlere de dayandırılabilir. Bu gelişmeler, işletmeleri kendilerini sürekli geliştirerek ürün ve hizmet kalitesini sürekli iyileştirmeye yönlendirmiştir. Kalite iyileştirme, işletmelerin ürün veya hizmetlerinin kalitesini olumsuz yönde etkileyen faktörleri belirleyerek bunları ortadan kaldırmak ve müşteri memnuniyet düzeyini arttırmak için yapılan çalışmalardan oluşan bir süreçtir. Bu amaç doğrultusunda kullanılan İstatistiksel Süreç Kontrol, üretimin önceden belirlenmiş kalite özelliklerine uygunluğunu ve hatalı ürün üretiminin en aza indirgenmesini sağlayıcı bir nitelik taşımaktadır. Bu çalışmada, birden fazla kriterin göz önünde bulundurulması ile Pareto Analizi yaklaşımı temel anılarak, kalite problemlerinin sınıflandırılması amaçlanmıştır. Çalışmada faydalanılan İstatistiksel Süreç Kontrol tekniklerinden olan Çok Kriterli Pareto Analizi, kalite kontrol ve kalite iyileştirme süreçlerinde problemin nedenlerini tespit ederek, hangi hataların daha büyük bir yüzdeye sahip olduğunu ortaya koyar ve hatalar sınıflandırılır. Bu sınıflandırma işlemi, çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden olan Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci ve VIKOR metodolojilerinden yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın uygulama aşamasında, özel bir bankanın üye işyerlerine temin ettiği POS cihazlarında karşılaşılan hatalar ele alınmıştır. Hataların değerlendirilmesinde, sistemi etkileyen faktörlerin hiyerarşik yapısı oluşturularak, kriterlerin göreli önemleri hesaplanmış ve bu önemler doğrultusunda hataların sıralaması gerçekleştirilmiştir. Pareto Analizi ile değerlendirilen hatalar sınıflandırılmış, ve önceliklerine göre işletmeye yönelik çözümler öne sürülerek bir iyileştirme programı önerisinde bulunulmuştur.
Quality become a key concept for being superior in competition, achieving permanent success in markets and developing long range relations with customers aiming customer satisfaction. This key role of quality base on globalization of markets, changing form and violence of competition, technological progress and also, desiring to receive an answer ultimately to changing desire and expectation of customers. These developments orientate businesses to develop themselves continuously and improve the quality of products and services. Quality improvement is a process of the actions for removing the factors which affecting the quality of products and services negatively and increasing the level of customer satisfaction. For this purpose, it is used Statistical Process Control which has qualification of convenience for prespecified quality properties of production and provider to minimize of scrap. In this study, classification of quality problems based Pareto Analysis approach is purposed with consideration of more than one criteria. Multi-Criteria Pareto Analysis which is one of the techniques of Statistical Process Control, sets out the errors that has a larger percentage and also classify them by identifying the causes of the problem in quality control and quality improvement processes. This classification process is carried out by using Fuzzy Analytic Hierarchical Process and VIKOR methodologies which are multiple attribute decision making methods. In the implementation of the study, it is discussed the errors of POS devices provided by a private bank to its member businesses. In the evaluation of errors, the relative importance of criteria is calculated by creating a hierarchical structure of factors affecting system and in accordance with these, errors are ranked. Then, the errors assessing by Pareto Analysis are classified, and according to their priorities an improvement program is proposed by suggesting business solutions.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Anahtar kelimeler
kalite, kalite problemleri, Pareto analizi, çok kriterli karar verme, sınıflandırma yöntemleri, bulanık analitik hiyerarşik süreç, VIKOR, quality, quality problems, Pareto analysis, multi-criteria decision, classfying methods, fuzzy analytical hierarchical process, VIKOR
Alıntı