Grup Karar Verme Ortamında Bulanık Ahp Ve Electre Iıı Metodlarına Dayalı Bütünleştirilmiş Bir Tedarikçi Seçim Metodolojisi

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-07-02
Yazarlar
Kahveci, Aydın
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Tedarikçi seçimi çok kriterli karar verme problemidir ve ayrıca doğasında belirsizlik ve kararsızlık bulunur. Bu yüzden tedarikçi seçimi problemlerinde bulanık çok kriterli karar verme metodlarına basvurulmalıdır. Buna ilaveten, çoğunlukla birden çok kisinin tedarikçi seçiminde sorumlu olması nedeniyle, problem grup kararı verme olarak düsünülmelidir. Bu çalısmada, küreselleşmenin genişlemesine, dünya çapında artan rekabete, ürünlerin yaşam çevrimlerinin kısalmasına ve değişken müsteri davranışlarına bağlı olarak, grup karar verme ortamında bulanık AHP ve ELECTRE III metodlarına dayalı bütünleştirilmiş bir tedarikçi seçim metodolojisi oluşturulmuştur. Öncelikle bireylerin tercihleri grup kararına dilsel değişkenler kullanılarak dönüştürülmüştür. Daha sonra kriterler bulanık AHP metodu ile değerlendirilmiş ve kriterlerin önem ağırlıkları elde edilmiştir. Bu ağırlıklar dikkate alınarak tedarikçiler ELECTRE III metodu ile sıralanmışlardır.
Supplier selection is multiple criteria decision-making problem and furthermore it has ambiguity and imprecision in its nature. Thus, a fuzzy multiple criteria decision-making technique should be used for supplier selection problems. Moreover, because mostly more than one person is responsible, supplier selection problem should be considered as group decision making. In this study, due to increasing globalization, worldwide competition, technological developments, short life cycles of product and inconstant consumer behaviors, an integrated supplier selection methodology based on fuzzy analytic hierarchy process and ELECTRE III methods under group decision making environment has been formed. First, individual preferences are aggregated into group decision with using linguistic variables. Then the group evaluates criteria via fuzzy AHP method and suppliers are ranked via ELECTRE III.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
Tedarikçi Seçimi, Bulanık AHP, ELECTRE III, Supplier Selection, Fuzzy AHP, ELECTRE III
Alıntı