Radyal Pompa Çarklarındaki Daimi Olmayan Akışın Deneysel İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Yalçın, Mesru
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, santrifüj pompanın en önemli elemanlarından biri olan çarktaki daimi olmayan akış deneysel olarak incelenmiştir. Deneylerde kullanılan çark, özel bir deney tesisatında denenmiştir. Burada yapılan deneylerde akışkan olarak hava kullanılmıştır. Deney tesisatında salyangoz, difüzör gibi pompanın diğer elemanları, bu elemanlar ile çarkın etkileşiminin olmasının istenmemesi nedeniyle yer almamaktadır. Deneylerde kullanılan çark yanak kısmı kaldırılmış açık bir radyal pompa çarkıdır. Çalışmada öncelikle çark çıkışında uniform akış koşullarının olduğu durumda ölçümler gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ana amacı, çark çıkışına duran sabit bir engel yerleştirerek, çark etrafında uniform olmayan akış koşullarının yaratılması ve bu şekilde oluşturulan rahatsızlığın çark çıkışından girişine doğru ne şekilde ilerlediğinin incelenmesidir. Deneyler kapsamında çark performansı belirlenmiş, basma yüksekliği ve çark çevresi statik basınç dağılımının değişimi de ölçülmüştür. Ayrıca zamana bağlı basınç ölçümleri de gerçekleştirilmiştir. Zamana bağlı basınç ölçümlerini gerçekleştirirken, farklı ölçme cihazları ile çeşitli denemeler yapılmıştır. Çark çıkışına konan sabit engelin çark çıkışındaki akış koşullarını değiştirdiği ve engelin etkisinin çark ortasına kadar ilerlediği bulunmuştur.
In this study, unsteady flow in the radial pump impeller that is one of the most important element of a centrifugal pump was investigated experimentally. The impeller used in the study was tested in the special test rig. Air was used as fluid for the experiments. In the test rig, other elements of a pump like volute and diffuser have not been used. Unshrouded impeller has been used in the study. In first step of the study, the measurements were performed with the uniform flow conditions at the exit of the impeller. The main goal of the study is to see how the pressure perturbations are moving inside the impeller. A non uniform flow condition at the exit of impeller was created by a fixed barrier at the exit of impeller. Performance of the impeller has been designated, head and static pressure distribution around the impeller have been measured too. Also dynamic measurements have been made during the tests. For dynamic measurements different pressure transducers have been used to find the best one. The barrier which is located at the impeller exit changes the flow conditions at the exit of impeller and the disturbances propagate inside the impeller.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Açık radyal pompa çarkı, santrifüj pompa, engelin etkisi, uniform olmayan akış, zamana bağlı basınç ölçümleri, Unshrouded radial pump impeller, centrifugal pump, non uniform flow, effect of barrier, dynamic pressure measurements
Alıntı