Uydu Görüntüleri Kullanılarak Topografik Haritaların Üretim Olanaklarının Araştırılması

thumbnail.default.alt
Tarih
2013-07-05
Yazarlar
Keskin, Merve
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu tezin amacı topografik harita üretim süreçlerinde farklı spektral ve mekansal çözünürlükteki uydu görüntülerinin kullanım olanaklarını incelemektir. Topografik haritalar yükseklik bilgisi (eş yükseklik eğrileri) olmaksızın, sadece iki boyutlu olarak ele alınmıştır. Bu kapsamda, gereksinim matrislerini oluşturmak üzere, ölçeğe bağlı olarak topografik harita özellikleri ve mekansal çözünürlüğe bağlı olarak uydu görüntüsü karakteristikleri incelenmiştir. Ulusal ve uluslararası standartlardan yararlanarak ölçek ve mekansal çözünürlük arasındaki ilişki kurulmuş ve topografik harita ve uydu görüntüleri için gereksinim matrisleri oluşturulmuştur. Uygulama, aynı bölgeye ait Worldview-2, SPOT-5 ve Landsat-5 TM uydu görüntülerinde ulaşım, yerleşim, bitki örtüsü ve su bilgisini içerecek çizgisel ve alansal detayların sayısallaştırılması ve sonuçların karşılaştırılmasını kapsamaktadır. Sayısallaştırma sonuçları gereksinim matrisleri de göz önünde bulundurularak geometrik ve tematik anlamda irdelenmiştir. Geometrik doğruluğu yüksek (en az 0.5 m) yer kontrol noktalarına sahip Worldview-2 görüntüsü kullanılarak amaca ve kullanıcıya bağlı olarak 1 : 5 000 ölçekli harita üretilebilir. SPOT-5 ise bazı kısıtlamalarla birlikte 1 : 25 000 ölçekli harita üretime elverişlidir.
This thesis aims to examine the usage possibilities of remote sensing imagery at different spectral and spatial resolutions in topographic map production procedure. While considering the topographic maps, third dimension (i.e height information) was kept out of the thesis. In this context, characteristics of topographic maps (by means of scale) and satellite image data (by means of spatial resolution) were examined in order to create requirement matrices for maps and remote sensing data. Benefiting from several national and international standards, the relationship between map scale and spatial resolution was introduced and requirements of maps and satellite data were determined. A case study was conducted with Worldview-2, SPOT-5 and Landsat-5 TM images belonging to the same study area. On-screen digitization (linear and areal) was applied to the images for identifying administrative, transportation, vegetation and hydrographic details. Digitization results obtained from three different images were compared and evaluated considering requirement matrices by means geometric and thematic aspects. With a good geometric accuracy of ground control points (at least 0.5 m), Worldview-2 images can be used to generate 1 : 5 000 scale maps depending on the purpose and user whereas SPOT-5 is suitable for 1 : 25 000-scale mapping.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2013
Anahtar kelimeler
Uydu görüntüleriyle harita üretimi, Gereksinim matrisleri, Ölçek, Çözünürlük, Satellite image mapping, Requirement matrix, Scale, Resolution
Alıntı