Tünel Açma Çalışmalarında Yatay Yönlendirme Doğruluğunun Belirlenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2010-07-13
Yazarlar
Gengeç, Necip Enes
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada literatürde değinilen tünel ağ tasarımları ve değerlendirme yöntemleri göz önünde bulundurularak tünel açma çalışmalarında kullanılabilecek ağ tasarımları değerlendirilmiştir. Değerlendirmede kullanılan ağ geometrisi, kullanılan ölçme yöntemleri ve talep edilen yatay yönlendirme doğruluğu göz önünde bulunurulmuştur. Buna göre ağ geometrisine, ölçme yöntemine ve ölçme sayısına bağlı olarak literatürden elde edilen verilere değinilmiştir. Daha sonra ülkemizde uygulması tamamlanmış bir tünel açma çalışmasına ait verilere değerlendirilmiş, literatürde bahsedilen benzerleri ile karşılaştırmalı olarak elde edilen yatay yönlendirme doğruluğu incelenmiştir. Sonuç olarak uygulması yapılan örneğin literatürdeki emsallarine göre yeterli doğrulukta olmadığı anlaşılmıştır. Bunun yanında yatay yönlendirme doğruluğu ile ilgili standartlaştırılmış bir sınırlandırmanın bulunmadığı vurgulanmıştır.
In this study, network configurations which may be used in tunnelling works are evaluated in the terms of network configurations and evaluation methods which are mentioned in literature. In this evaluation network geometry, survey methods, and demand of accuracy are considered refering to literature. Afterwards, a tunnel construction work which is applicated in our country is examined with compared to the examples derived from literature in terms of horizontal guidance accuracy. In conclusion examined results of the tunnel construction is not accurate as the examples in literature. In addition, the lack of standarts about the horizontal guidance accuracy is emphasized.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Anahtar kelimeler
Tünel açma makinası, Dengeleme, Ağ tasarımı, Yatay yönlendirme doğruluğu, Tunnel boring machine, Adjustment, Network design, Horizontal guidance accuracy
Alıntı