Infrared Ölçümleme İle Isı Transferi İncelemesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2003-01-14
Yazarlar
Soluk, Esra
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Enerji Enstitüsü
Energy Institute
Özet
Teknolojik gelişmelerle birlikte her alanda karşımıza çıkan kalite güvence faaliyetleri içinde yer alan tahribatsız muayene metotlarının ayrı ve önemli bir yeri bulunmaktadır. Nükleer teknikler içinde yer alan hacimsel bir teknik olması nedeniyle infrared ışınlarla geliştirilen tekniklerle çalışmak oldukça kullanışlı ve avantajları olan bir yöntemdir. Bu tekniğin pek çok alanda çeşitli amaçlara hizmet eden kullanım alanları mevcuttur. Öte yandan yine pek çok farklı alanlarda pek çok uygulaması bulunan ısı transferi, nükleer çalışmalar içinde ve Özellikle nükleer reaktörlerin soğutulmasında önemli bir yer tutmaktadır. Sıcaklık takibi ve görüntü alma gibi konularda infared ışınlardan yararlanılmaktadır. Bugün gerek sivil gerekse askeri uygulamaları olan termografi yöntemi sıcaklık farkından hareketle gözle görülmeyen ısıl ışımayı görüntü haline getirme esasına dayanır. Bu Yüksek Lisans Tez Çalışmasında, infrared ışınlar kullanılarak yapılan ölçümlerle ısı transferi incelemesi yapılmaya çalışılmıştır. Kondüksiyon çerçevesinde oluşturulan ısı transferinin infrared ölçümleme ile takibi ve değerlendirilmesinin yapılması amaçlanmıştır. Deneysel çalışmaların yanı sıra teorik olarak da hesaplamalar yapılmış ve aradaki farkların nedenleri üzerinde durulmuştur. Yapılan çalışmalar bağlamında ileri bir nükleer teknik uygulaması olan infrared ölçümleme ile farklı malzemelerin, farklı ısıtma şartlarında ve farklı noktalarda ısı transferi incelemesi için çalışmalar gerçeklenmiştir.
Nondestructive testing methots which appears in every area and situated in qualty safety activities have got distinctive and important role with the help of technological developments. Infrared techniques are useful and advanced because of volumetric techniques in nuclear research field. It has application area that serve for several and different purposes. By the way, there are application of heat transfer in different areas. The heat transfer has large area in nuclear research such cool of nuclear reactors. Infrared rays are used subject such as temperature observation and form of image. Thermography that existed military and civilian applications, produce as an image help of thermal radiotion. In this MSc. Thesis, an experimental study has been observed heat transfer by using measurements with infrared rays. Heat transfer that is existed at conduction and convection limitation has been purposed obsevation and evaluation by using infrared measurements. Theoretical calculations have been attached additional experimental studing and dwell upon differents in between them. In the recpect of the study, experimental studies have been observed for different temperature different and different material by using infrared measurements. Temperature change researches have been also observed for different distance and diferent material.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Energy Institute, 2003
Anahtar kelimeler
 Tahribatsız muayene metotları, Isı transferi, İnfrared ölçümleme, Nondestructive testing methots, Heat transfer, Infrared meusurement
Alıntı