Türkiye'de Gıda Sanayiinde Ar-ge Çalışmalarının Durumu Ve Geliştirilmesine Yönelik Önerilerin Oluşturulması

thumbnail.default.alt
Tarih
2015-07-01
Yazarlar
Bakkaloğlu, Zeynep
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Kritik bir öneme sahip olan gıda sektöründe Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine odaklanılmasının bir gereklilik olduğu ve  ülkemiz gıda sanayimizin güçlendirilmesi, sektörel sorunların tespit edilerek çözüm önerilerinin üretilmesi, katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin sağlanması, yeni teknolojilerin araştırılması ve sanayicilerimizin dış pazarlara açılması, ülkemiz gıda sektöründe Ar-Ge farkındalığı oluşturulması, Ar-Ge finansman ve desteklerini nitelik ve nicelik bakımından verimliliğinin ölçülerek iyileştirilmesi ve Ar-Ge faaliyetlerinin daha cazip hale getirilmesine katkı sağlaması amacıyla hazırlanan anket çalışması ülkemiz gıda sanayindeki 127 firmaya yüz yüze, telefon ve internet gibi çeşitli yöntemler kullanılarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler Microsoft Excel ve SPSS gibi analiz programları kullanılarak yorumlanmıştır. Çalışma sonucu elde edilen bu verilerek değerlendirilerek gıda sanayisi konusunda ülkemizi daha ileri seviyelere taşıyıcı sektöre, destek ve teşvik veren kurum ve kuruluşlara ve politik yapılara (bakanlık vb.) yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
In this case, food industry's rivalry power should be  increased in our country. To achieve this aim, agriculture and food industry integration should be expanded, raw material production should be increased and diverisfied, efficiency of  minor production firms should be increased, R&D studies should be expanded with tecnological innovation changes in all field of food sectors, quality administration systems should be established and structural changes should be occured as usined effectively.In this study, it is reached to  127 firms via face to face, telephone and net connections. Founded datas interpreted by using Microsoft Excel and SPSS programmes. Firstly, in the study, R&D predisposition of food  industry was investigated by defining firm profiles. Hence, general profile of Turkey food industry has tried to be drawn from the obtaining datas. Evaluated  these datas obtained from studies, solution tools are provided which intended for sector which supplies the more advanced our country about food industry, institutions and organizations which give support and incentives and political structures (ministry etc.).
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Instıtute of Science and Technology, 2015
Anahtar kelimeler
Ar-ge., Gıda Sanayi, R&d., Food Industry
Alıntı