Türkiye Cari İşlemler Hesabı Açıklarının Sürdürülebilirliği

thumbnail.default.alt
Tarih
2013
Yazarlar
Göcen, Serdar
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Institute of Social Sciences
Özet
Türkiye ekonomisinin cari işlemler açıklarının sürdürülebilirliğini incelediğimiz çalışmamızda, Milesi-Fereti ve Razin (1996a) tarafından geliştirilen ödeme gücü yaklaşımından yararlanılmıştır. 1994 ve 2001 krizine neden olan periyotlar ile 2002-2011 dönemimin incelendiği çalışmamızda, Türkiye?nin cari işlemler açıklarının sürdürülebilirliğini etkileyen makroekonomik faktörler, dış borçlar, kamu bütçesi açıkları, yabancı sermaye miktarı, döviz rezervleri, reel döviz kuru olarak belirlenmiştir. Finansal faktörler ise, doğrudan yabancı yatırımlar ve portföy yatırımları olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, cari işlemler açıklarının finansmanı için gereken reel kaynakların yaratılmasında kullanılan dış borçlar da önemli bir unsur olarak öne çıkmıştır. Son olarak, bankacılık sisteminin yapısı ve siyasi istikrar diğer sürdürülebilirlik göstergeleridir.
Solvency approach which is developed by Milesi-Feretti and Razin (1996a) is used in our study examined the sustainability of Turkey?s current account deficits. We analyzed 1994 and 2001 crises and period of 2002-2011 which although larger current account deficits, no crises has experienced. Macroeconomic factors for Turkey?s current account deficits are external debt, budget deficits, the real exchange rate, the amount of foreign capital, foreign exchange reserves. Financial factors have been identified as foreign direct investments and portfolio investments. Moreover, the share of foreign debt in the financing current account deficits is a key element. Finally, the fragility of the banking system and political satability are also important.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2013
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Social Sciences, 2013
Anahtar kelimeler
Ekonomi, Cari açık, Cari işlemler, Cari işlemler dengesi, Sürdürülebilirlik, Türk ekonomisi, Economics, Current account defici, Current accounts, Current account balance, Sustainability, Turkish economy
Alıntı