Döviz Kuru Riski Yönetimi: Türk Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama

thumbnail.default.alt
Tarih
2009
Yazarlar
Durak, Arzu
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Institute of Social Sciences
Özet
Bu çalışmada, Türk Bankacılık sektöründe döviz riski yönetimi için `Riske Maruz Değer' yöntemi kullanılarak farklı senaryolar altında analizler yapılmıştır. Döviz varlıklarından oluşan hipotetik bir portföy seçilerek, Riske Maruz Değer yöntemleri arasında en yaygın kullanıma sahip olan Delta- Normal yöntemi ile hesaplamalar yapılmıştır. Aynı zamanda stres testleri ve farklı korelasyon faktörlerinin etkileri ile model geliştirilmiştir. Analizlerde kullanılan veri seti normal koşullar olarak ele alınan dönemi için 2005-2007 günlük döviz satış kurlarından, kriz koşulları için ise 2008 ikinci yarıyıl günlük döviz satış kurlarından oluşmaktadır. İki farklı senaryo altında farklı varlık dağılımları ile RMD hesaplamaları yapılmıştır. Uygulamalar ile ulaşılan birinci senaryo sonuçlarına göre, bankalar portföylerindeki USD ağırlıklarını azaltarak EURO ağırlıklarını arttırırlarsa normal piyasa ve kriz piyasası koşullarında RMD rakamını azaltmak mümkün olmuştur. İkinci senaryo altında yapılan analiz sonuçları ise USD yerine JPY, GBP ve CHF tutmanın RMD rakamını normal ve kriz piyasası koşullarında sürekli arttırdığını göstermiştir.
In this study, several analyses are carried out by using `Value-at-Risk? methodology with the objective of foreign-exchange risk management of Turkish banking sector under different scenarios. Delta ? Normal methodology that is one of the most common VaR model is used for a hypothetic portfolio composed of different foreign exchange returns. The model is also extended with the effects of stress testing and different correlation factors on VAR calculations. The historical data set is composed of daily selling exchange rates between the years 2005 and 2007 for normal market conditions and daily exchange rates of second half of 2008 for severe market conditions. VaR is calculated with different weights of foreign exchange returns under two different scenarios. The result reached at the end of the applications of first scenario is when the banks increase the weight of EURO in their portfolio by decreasing the USD weights, it is possible to decrease VaR. The second scenario comes to the conclusion that, the banks holding JPY, GBP and CHF instead of USD will experience increasing VaR in both normal and severe market conditions.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Social Sciences, 2009
Anahtar kelimeler
Risk yönetimi, Kambiyo, Faiz oranları, Bankalar ve bankacılık, Risk management, Foreign exchange, Interest rates, Banks and banking
Alıntı