Türk Kara Kuvvetlerinde Veri Zarflama Analizi İle Performans Değerlendirmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Atikbay, Tolga
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Instıtute of Science and Technology
Özet
Organizasyonların gelecekte ayakta kalabilmeleri için ihtiyaç duydukları bilgiye ulaşabilmeleri, performans ölçümüne dayalı bir yönetim anlayışını sergilemelerine bağlıdır. Dolayısıyla, büyük, küçük; özel, kamu; kar amacı güden ya da gütmeyen bütün organizasyonlar ölçümler yapmak zorundadırlar. Buna bağlı olarak, organizasyonel performans ölçümü, organizasyon amaçlarının gerçekleştirilebilmesi için gösterilen tüm çabaların değerlendirilmesi şeklinde açıklanabilir. Performans ölçümü sonucunda elde edilen bilgiler, organizasyonun mevcut ve potansiyel sorunlarını erken belirleme ve gelişme gerektiren alanları saptama olanağı sağlayacaktır. “Ölçmeden geliştiremez ve yönetemezsiniz” ifadesi modern organizasyonların üzerinde dikkatle durmaları gereken bir kural olarak karşımıza çıkmaktadır. Tezin uygulama safhasında, bir Zırhlı Tugayın 22 bölüğünün performansları veri zarflama analizi tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. Veri zarflama analizinin modele uygulanmasıyla, karar birimi olarak seçilen bölüklerin belirlenen girdi ve çıktı faktörleri doğrultusunda göreli performansları analiz edilmiştir. Etkin ve etkin olmayan bölükler tespit edilmiş ve bir etkinlik sıralaması oluşturulmuştur. Etkin olmayan her bölük için etkin olamama nedenleri ortaya konmuş ve mevcut problemlere işaret edilmiştir. Böylelikle, yönetim kademesine de gerekli önlemleri alabilme, kaynaklarını planlayabilme, stratejiler belirleyebilme ve değişen etkinlikleri izleyebilme olanağı oluşturulmuştur. Aynı zamanda, bu modelin, Kara Kuvvetlerindeki özellikle tugay veya taburlar gibi farklı birimlere de uyarlanabileceği belirtilmiştir.
The organizations need performance measurement to survive and develop in the future. Consequently, all the organizations must make some measurements whether they are big or small; private or public; profit or non-profit. Organizational performance measurement is used to evaluate the efforts which are made to reach the goals of organization. The information obtained from the performance measurement provides the opportunity of ascertaining the areas which need to be improved among the problems of the organization. The phrase, “You can’t manage and improve without measuring” is a rule which had to be paid attention. In the application phase of the thesis, 22 companies of an armored brigade were examined carefully and data envelopment analysis was used for performance evaluation. By using this method, the relative performance of the 22 companies chosen as decision making units were evaluated by data envelopment analysis and found efficient and inefficient companies and all these companies put in an efficiency order. At the same time, it was examined the reasons of inefficiency and brought up the problems for each unit. As a conclusion, it was provided the opportunity of taking measures, allocating resources, identifying strategies and monitoring the changing efficiencies by the top management. In addition, it is stated that this model can be also adapted for different military units, that are especially brigades and battalions.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2000
Anahtar kelimeler
Türk Kara Kuvvetleri, Organizasyonel Performans Ölçümü, Veri Zarflama Analizi, Turkish Army, Organizational Performance Measurement, Data Envelopment Analysis
Alıntı