Rekabet Yönetimi Ve Rekabet Ölçüm Stratejileri

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Gürel, Betül
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science And Technology
Özet
Bu çalışma, rekabet gücü kavramını, bir firmanın ticari çevresinin detaylı bir tahlilini yapmak suretiyle o firmanın rekabet gücünü ölçebilecek bir yapı yoluyla, tanımlamayı önermektedir. Bunu yaparken, literatürde yer alan sayısal yöntemlerin yerine, günümüzün çalışma koşullarına ve esneklik ihtiyacına uygun, anketlere ve piyasa gözlemlerine dayanan pratik ve hızlı tespit imkanı veren bir yöntem tercih edilmiştir. Rekabet gücü kavramı, müşteri değerleri, hissedar değerleri, firmanların davranış biçimleri ve reaksiyonlarının bir bütünü olarak düşünülmüş ve herbir bileşeninin rekabet gücüne etkisi incelenmiştir. Rekabet gücü kavramında sürdürülebilirlik ilkesi ortaya konmuştur. Sürdürülebilirlik, firmanın, değişen rekabet çevresine karşı hareket yeteneğini korurken, müşterileri ve hissedarları gözünde, rekabet konumunu koruma ve geliştirme potansiyeli olarak tanımlanmıştır. Sürdürülebilirliği sağlayıcı faktörlerin dengeleri üzerinde çalışılmıştır. Rekabet kaynakları ve bu kaynakların rekabet kriterlerine olan etkileri detaylı bir şekilde incelenmeye çalışılmış ve örnek olarak alınan bir firmadaki 3 farklı anket uygulamasıyla da bu önerilerin doğruluğu desteklenmeye çalışılmıştır.
In this study, competition strength concept, is defined and measured in detailed analysis of the commercial environment in which the company is acting. The methods prefered for the measurement are fast and practical methods which are based on questionnaries and market researches being adaptable to daily working conditions and flexibility requirements. The key factors in competition are, customer values, shareholder values and the organization’s ability to act and react. All these factors and their influence to competition are deeply analysed. Another concept on the competition is sustainability which is a measure describing the potential of an organization to maintain or improve its competitive position in the eyes of its customers and shareholders while having the ability to act and react within a changing competitive environment. Factors providing the sustainability are defined. Competition sources and their influence on competition criteria, are the subject of the theorethical part. All previous parts are applied in the last chapter with 3 questionnaries on one digital broadcasting firm. The results are represented and supplied with the theorethical parts in the last section.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Anahtar kelimeler
Rekabet gücü, sürdürülebilirlik, rekabet kaynakları, anket, Competition strength, sustainability, competition source, questionnaire
Alıntı