Yalın Trapezoidal Bükümlü Çelik Saçların Kullanma Ve Taşıma Sınır Durumları Üzerine Deneysel Bir İnceleme

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Büyüktaşkın, Halet Almıla
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science And Technology
Özet
Bu çalışmada, son zamanlarda yaygın kullanım alanları bulmalarına rağmen ülkemizde tasarımlarına yönelik belirgin bir standart bulunmayan, yalın trapezoidal bükümlü çelik saçlar deneysel olarak incelenmiştir. Gerek kullanma sınır durumu ve gerekse taşıma sınır durumuna göre yayılı yük altında eğilme zorlaması durumu için enkesit özellikleri birbirinden farklı 5 seri için toplam 79 adet deney gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlara teorik yaklaşım için CTICM "Règles de Calcul des Constructions en Eléments à Parois Minces en Acier" kuralları esas alınıp bunlara, mesnet ezilme etkisi ve gövdedeki ?-? etkileşimi de eklenerek oluşturulan bilgisayar programları hazırlanmıştır. Hazırlanan programlar, kullanma ve taşıma sınır durumu yükleri için çalıştırılmış ve buradan elde edilen sonuçlar, deney sonuçlarıyla karşılaştırılarak programda gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Teorik ve deneysel sonuçların uyumluluğu, istatistiksel matematik analizle de sınanmıştır. Deneylerle sınanmış hesap esaslarının belirlenmesiyle, uygulamada çalışan mühendislere de yararlı olunulabileceği düşünülmüştür.
This study covers the experimental research on trapezoidal corrugated steel sheets about, which there is no specific national design standard although they find a wide application area recently. 79 experiments are performed for 5 different patterns in cross section under flexural loading with respect to both ultimate and serviceability limit states. For a theoretical approach to the experimental results, computer programs based on CTICM "Règles de Calcul des Constructions en Eléments à Parois Minces en Acier" are prepared by adding the effect of the support wrinkling and the ?-? interaction at the flange. Program is run for these two limit states and the results obtained from the program are compared with the experimental ones, corrections in the program are made according to these results. The correctness of the theoretical and experimental results is also ensured by statistical mathematics analysis. Also, engineers working in application are thought to benefit from the determination of experimentally verified calculation results.
Açıklama
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2000
Anahtar kelimeler
Trapezoidal bükümlü çelik saçlar, Deneysel, Eğilme zorlaması, Kullanma sınır durumu, Taşıma sınır durumu, Simple Trapezoidal corrugated steel sheets, Experimental, Bending condition, Serviceability limit state, Ultimate limit state
Alıntı