Ortotrop Pasternak Zeminine Oturan Reıssner Plaklarının Karışık Sonlu Eleman Yöntemi İle Statik Analizi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Artım, Murat
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmanın amacı, mühendislik uygulamalarında sıkça görülen plak-zemin etkileşimi problemini incelemektir. Zemin homojen bir ortam değildir. O nedenle hedeflenen problemler, ortotrop Pasternak zeminine oturan Reissner plaklarını karışık sonlu elemanlar yöntemi ile çözmektir. Geliştirilen eleman plak ve zemin davranışını kapsayan tek bir yapıdadır. Boyutlandırmada kullanılan kuvvet ve moment büyüklükleri, deplasman türü elemanlarda bir geri yer değiştirme sonucu yer değiştirmelerden türetilirken, sonuçların hassasiyetinde kayıplar oluşabilmektedir. Bu çalışmada kullanılan karışık sonlu eleman yönteminde yer değiştirmelerin yanı sıra kuvvetler ve momentler de elemanın bilinmeyenleri arasında olmakta ve doğrudan hesaplanabilmektedir. Böylece karışık sonlu eleman modellemesi ile kuvvet ve moment türü büyüklüklerin daha hassas bulunması mümkün olabilmektedir.
The main purpose of this study is to deal with the plate-foundation problem, which is often faced in the engineering applications. Foundation is not a homogeneous continuum. Hence, our objective is to solve orthotropic Pasternak foundation interacting with Reissner plates. The mixed plate finite element which is used in this study will contain the foundation influence of the soil. In displacement type finite elements, stress resultants are calculated by a back substution process which effects the sensitivity of the results. In the mixed finite element method, the stress resultants are also the element unknowns and they are calculated directly without any loss in the accuracy.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Anahtar kelimeler
Reissner plakları, Pasternak zemini, Karışık sonlu eleman yöntemi, Reissner plates, Pasternak foundation, Mixed finite element method
Alıntı