Maden Yataklarıın Jeoistatistiksel Değerlendirmesinde Kriging Ve Pcsv Tekniklerinin Karşılaştırılması

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Öztürk, C. Atilla
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science And Technology
Özet
Bu çalışmada, kriging ve noktasal kümülatif semivariogram teknikleri bir saha içersinde incelenilen bölgeselleştirilmiş değişkenlerin nasıl dağıldığını tespit etmek amacıyla kullanılmıştır. İlk aşamada her iki tekniğin içerdiği teorik yaklaşımlar anlatılmıştır. Daha sonra ise, karşılaştırma yapılabilmesi için uygulamalar yapılmıştır. Her iki tekniğinde metal ve metal olmayan maden yataklarına uygulanması sonucunda vereceği sonuçları karşılaştırmak amacıyla Yeniköy kömür sahası ve Asiköy bakır madeni uygulama sahaları olarak seçilmiştir. Yapılan uygulamalar sonucunda elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında görülmüştür ki ; kriging yöntemi ile noktasal olarak tahmin yapmak belli kabuller içersinde mümkün olmaktadır. Bunun yanında PCSV tekniği ile de incelenilen bölgeselleştirilmiş değişkenin hangi bölgede ne derece değiştiğini tespit etmek mümkün olmaktadır.
In this study, kriging and point cumulative semivariogram (PCSV) techniques are used for defining the distrubition of regionalized variables in spatial. In the first step the theory of these two techniques is given. After that, to make comparasion for the techniques applications are done. To make a valid comparision for these two techniques for metalliferious and non-metalliferious mines Yeniköy coal mine and Asiköy copper mine are choosed as application mine deposits. The results from these application show that it is possible to make a point estimation by using kriging technique in some acceptance on the other hand it is possible to make a valid interpretation how regionalized variables get change from one point to another point by using PCSV technique.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Anahtar kelimeler
Bölgeselleştirilmiş değişkenler, semivariogram, kriging, PCSV, Regionalized variables, semivariogram, kriging, point cumulative semivariogram
Alıntı